Uutiset | 19.6.2016

VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI

1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria
Keski-Suomen museossa
11.6.– 2.10.2016

Tervetuloa VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI – 1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria -näyttelyn tiedotustilaisuuteen Keski-Suomen museoon (Taidehalli), Alvar Aallon katu 7, perjantaina 10.6.2016 klo 14.00, ja samana iltana näyttelyn avajaisiin klo 17.00.

Muistatko ne värit? Entä muistatko pelkistetyn mustavalkoisen arkkitehtuurin?

Arkkitehtuurimuseon tuottama ”epookkinäyttely” Keski-Suomen museossa esittelee Suomen 1960-luvun arkkitehtuurin suuntauksia aikansa kiihkeän tulevaisuudenuskon hengessä. Näyttely nähdään Keski-Suomen museon jälkeen Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä.

1960-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset. Suomessa elettiin kaupungistumisen aikaa, ja maata rakennettiin vauhdilla. Teollinen massatuotanto uudisti modernistista arkkitehtuuria. Hallintokeskukset, kulttuurirakennukset, betonikirkot, koulut, yliopistot ja muut julkiset rakennukset antoivat konkreettisen muodon uudelle hyvinvointivaltiolle. Autoistuminen ja mittava lähiörakentaminen ostoskeskuksineen olivat ajan uusia ilmiöitä.

Visuaalisesti avautui uudenlainen maailma. Muovin voittokulku näytti loputtomalta, ja värivalokuvaus yleistyi. 1960-luku onkin nähty värin vuosikymmenenä. Kuvataiteet, sisustus ja muoti vahvistivat ajan värikylläistä ihannetta.

Samaan aikaan arkkitehtuurissa elettiin mustavalkoisen asketismin aikaa. Käsittelemättömästä betonista tuli rakentamisen tunnuspiirre. Uusi utopia oli virtaviivainen ja sarjallinen. Mustavalkoisiin arkkitehtuurivalokuviin tallentui ajan pelkistetty rakennusihanne.

Ristiriitojen ja radikalismin vuosikymmen kiehtoo, vaikka 2000-luvun näkökulmasta 1960-luvun ihanneyhteiskunta näyttäytyy monelle vieraana. Tuntuu oikeutetulta vihata ”laatikkoarkkitehtuuria”, joka repi tieltään vanhat, kauniit rakennukset. Peruskorjausikään tullut 60-luvun arkkitehtuuri on nyt itse uhanalaista. Ajan vähäeleisen arkkitehtuurin teho on harkituissa suhteissa ja hienostuneissa yksityiskohdissa. Materiaalin ilmaisuvoimaa korostanut arkkitehtuuri on rajuudestaan huolimatta haavoittuvaa. Näyttämällä esimerkkejä aikojen saatossa tapahtuneista muutoksista, näyttely muistuttaa mahdollisuuksista palauttaa arkkitehtuurille sen alkuperäinen eleganssi.

Näyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa yleistajuisesti. Samalla se kutsuu tarkastelemaan aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeisiä tekijöitä.  Näyttelyarkkitehtuurissa on haettu innoitusta 1960-luvun elämäntyylistä, lisääntyneestä vapaa-ajasta, olohuoneista ja kesämökeistä – niin kutsutusta lattiaelämästä. Näyttelyn tilalliset ratkaisut luovat yhteyden nykyhetken ja unelmia, uskoa ja toivoa tulvineen vuosikymmenen välille. 60-luku oli aikakausi, jolloin kaikki näytti mahdolliselta. Maailma avautui, eikä raja-aitoja taiteiden välillä ollut.  ”Rakentamisen hulluina vuosina” luotiin arkkitehtuuria, joka ei jätä ketään kylmäksi.  Myös näyttely kutsuu kävijänsä viihtymään ja vapautumaan.

Keski-Suomen museossa näyttelyyn on lisätty osuus, joka kertoo arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemasta Ruusupuistoon vuonna 1961 valmistuneesta Keski-Suomen museon museorakennuksesta. Keski-Suomen museo sai tuolloin ensimmäistä kertaa historiansa aikana käyttöönsä asianmukaiset säilytys-, näyttely- ja työtilat. Ensimmäinen olennainen muutos tapahtui vuonna 1990 museorakennuksen laajennus- ja peruskorjaushankkeen myötä. 1960-luvun rakennusperintö on kuitenkin edelleen läsnä ja elää vahvana myös museorakennuksen tulevaisuudessa.

Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja tutkija Eija Rauske. Näyttelysuunnittelusta on vastannut Collaboratorio.

Lehdistökuvat
Keski-Suomen museon kuva

Lisätiedot:
Ilja Koivisto, intendentti
Keski-Suomen museo
p. 014 2664354
sp. ilja.koivisto(at)jkl.fi

Ilona Hilden, tiedottaja
Arkkitehtuurimuseo
p. 045 773 10468
sp. llona.hilden(at)mfa.fi

Näyttelyn aikataulu
Keski-Suomen museo, Jyväskylä  11.6.– 2.10.2016
Arkkitehtuurimuseo, Helsinki 12.10.2016–22.1.2017 

Tuula Vuolio-Vallenius
museolehtori
opetus, viestintä
Keski-Suomen museo
puh. 014 266 4363
gsm. 040 7167118

käyntisosoite: Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
postiosoite: PL 634,  40101 Jyväskylä
laskutusosoite: Jyväskylän kaupunki/Keski-Suomen museo, BasWare Oyj
Välittäjätunnus: BAWCFI22
OVT-tunnus 003701746664600

http://www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo
http:///www.avoinmuseo.fi
www.facebook.com/keskisuomenmuseo