Uutiset | 1.9.2023

Rudus Oy:n Oulun betonituotetehdas Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailun voittoon

Rudus Oy:n Oulun betonituotetehdas Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailun voittoon
Kuvassa vasemmalta: Jussi Sievers, Rudus Oy, Mika Löytönen, Betset Group Oy ja Jussi Mattila, Betoniteollisuus ry

Betoniteollisuuden kolmattatoista kertaa käydyn työturvallisuuskilpailun voiton nappasi Rudus Oy:n Oulun betonituotetehdas. Kilpailun voittajalle luovutettava kultainen kypärä asetettiin tehdaspäällikkö Jussi Sieversin päähän Betoniteollisuuden Kesäseminaarissa Turussa perjantaina 1.9.2023.

Kilpailun kolmihenkinen tuomaristo näkee, että voittajatehtaan menestymisen taustalla on useita tekijöitä. Työturvallisuudella on ollut keskeinen rooli tehtaan toimintaa kehitettäessä. Tehtaassa on panostettu mittavasti muun muassa pölyntorjuntaan ja työergonomiaan. Pakkauslinjalle on esimerkiksi investoitu kevennin, jolla pyritään vähentämään työn fyysistä kuormittavuutta. Myös tehtaan piha-alueen liikennevirrat – yksityisasiakkaat, työntekijät, raaka-ainetoimitukset ja raskas varastonhoitoliikenne – on saatu eriytettyä toisistaan mallikelpoisesti suoja-aidoin, opastein ja kulkuväyliin tehdyin selkein maalausmerkinnöin, toteaa tuomariston puheenjohtaja, Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Tehtaalla vieraillessa välittyy avoin toimintakulttuuri ja matalan kynnyksen viestiminen tehtaan johdon ja työntekijöiden välillä erilaisista työturvallisuuteen liittyvistä huomioista. Tehtaalla tiedostetaan selkeästi, missä ollaan hyviä työturvallisuuden suhteen, ja missä on vielä kehittämisen tarpeita, kertoo tuomariston jäsen, Rakennusliiton työympäristöasiantuntija Tapio Jääskeläinen.

Voittajatehtaalle on ehtinyt kertyä jo aiempaakin näyttöä työturvallisuuden saralla, sillä se on valittu jo kerran aiemmin, vuonna 2016, Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailun voittajaksi.

Turvallisuuden jatkuva edistäminen on meidän kaikkien etu ja yhteinen asia. Voitto on osoitus sitoutumisestamme yhteisiin turvallisuustavoitteisiin ja tämä vaatii aina koko porukan tuen, avun ja omistautumisen asialle, kertoo Rudus Oy:n toimialajohtaja Kimmo Karja. Työturvallisuus osana vastuullisuutta on Ruduksessa numero yksi ja haluamme työntekijämme terveinä kotiin joka päivä. Rudus on pitänyt paikkansa rakennusalan työturvallisuuden edelläkävijänä ja tällä turvallisella tiellä aiomme jatkaa tulevaisuudessakin, Karja tiivistää.

Pääpalkinnon jakamisen yhteydessä luovutettiin myös kunniakirjat kilpailun sarjavoittajatehtaille. Nämä kunniakirjat vastaanottivat Consolis Parman Kotkan elementtitehdas ja Ruduksen Konalan valmisbetonitehdas. Myös Consolis Parman Kotkan tehtaalle on kertynyt aiempaa menestystä, sillä se on valittu jo peräti kahdesti kokonaiskilpailun voittajaksi.

Kunniakirjan saivat niin ikään turvallisuustasoaan eniten parantaneet tehtaat, jotka olivat tällä kertaa elementtisarjassa Lujabetonin Siilinjärven maatalouselementtitehdas ja valmisbetonisarjassa Lujabetonin Tampereen valmisbetonitehdas. Tuotesarjassa eniten suoriutumistaan paransi kisan voittajatehdas.

Taustatietoa Betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailusta

Betoniteollisuuden valtakunnallinen työturvallisuuskilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 alkaen, poikkeuksena vuosi 2020, jolloin kilpailu jouduttiin perumaan koronapandemian takia. Kilpailu käytiin yhteensä 50 tuotantolaitoksen kesken kolmessa eri sarjassa: elementtitehtaat (39 tehdasta), valmisbetonitehtaat (6 tehdasta) ja betonituotetehtaat (5 tehdasta).

Kilpailussa kukin tehdas pisteytettiin Elmeri+-järjestelmän mukaisen turvallisuusmittauksen, tapaturmataajuuden ja tapaturmapoissaolojen sekä työntekijöille tehdyn turvallisuuskulttuurikyselyn perusteella. Tuotantolaitosten turvallisuustason auditoinnin ja mittaukset toteutti Tapaturva Oy Juha Merjaman johdolla. Kolmihenkinen tuomaristo valitsee kokonaiskilpailun voittajan sarjavoittajien joukosta tehdaskäyntien ja tehtaan henkilökunnan haastattelujen pohjalta.

Kilpailun tuomariston muodostivat työympäristöasiantuntija Tapio Jääskeläinen Rakennusliitosta, ylitarkastaja Ville Lappalainen Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta ja toimitusjohtaja Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.

Työturvallisuuskilpailun tavoitteena on ollut Betoniteollisuus ry:n jäsenliikkeiden työturvallisuustyön motivaation kohottaminen, hyväksi todettujen turvallisuuskäytäntöjen levittäminen ja yritysten turvallisuudesta vastaavien henkilöiden kannustaminen.

Kuvagalleria:

Lisätietoja:

Jussi Mattila
Toimitusjohtaja
Betoniteollisuus ry
Puh. 0400 637 224

Kimmo Karja
Toimialajohtaja
Rudus Oy
Puh. 050 405 9958

Juha Merjama
Toimitusjohtaja
Tapaturva Oy
Puh. 040 752 5247