Korjaamisen merkitys kasvaa jatkuvasti kiinteistökannan ikääntyessä ja korjausvelan kasvaessa. Korjaushankkeiden tavoitteena on säilyttää, kehittää ja parantaa olemassa olevien rakennusten toimivuutta ja turvallisuutta, samalla ylläpitäen niiden kulttuurihistoriallista arvoa. Rakennusten ylläpitäminen oikein ajoitetuilla korjauksilla nähdään yhä tärkeämpänä osana elinkaaren aikana, kun rakennusten hiilijalanjälki ja ympäristönäkökulmat nousevat kiinteistöjen arvon määrittämisessä merkityksellisiksi tekijöiksi.
Kiinteistöalalla on herännyt trendi säilyttää olemassa olevaa. Rakennuksille suunnitellaan yhä useammin käyttötarkoituksen muutoksia, joiden yhteydessä rakennukset voivat kokea merkittäviä transformaatioita niin sisä- kuin ulkopuolelta. Erityisesti suojeltujen rakennusten osalta käyttötarkoituksen muutos tarkoittaa yleensä julkisivujen osalta säilyttävää korjausta. Asiantuntijaosaaminen on avainasemassa korjaushankkeiden onnistumisessa, kun vaihtoehtoiset etenemistavat olemassa olevan rakennuksen osalta ovat käsillä.
Korjaushankkeet ovat monimutkaisempia kuin uusien rakennusten rakentaminen, koska olemassa olevat rakenteet ja järjestelmät voivat asettaa merkittäviä haasteita ja tekee hankkeista yksilöllisempiä. Näiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää syvällistä asiantuntemusta ja monipuolista osaamista. Tästä syystä pätevyyksien merkitys korostuu erityisesti korjaushankkeissa.
Moni pätevyys muuttui vähimmäisvaatimukseksi entisen maankäyttö- ja rakennuslain päivittyessä alueidenkäyttölaiksi sekä rakentamislaiksi. Jotta suunnittelija tai asiantuntija voi toimia rakennusvalvonnan määrittämänä vastuullisena suunnittelijana, tulee hänellä olla valtuutetun toimielimen toteama pätevyys. Pätevyyksien haku sekä ylläpito tulee viimeistään nyt velvoitteeksi, jos mielii jatkaa alalla vastuullisena suunnittelijana tai työnjohtajana. Moni asiantuntijuus on kuitenkin edelleen vailla virallista pätevyyttä ja useita pätevyyksiä on edelleen vapaaehtoista hakea. Miten hankkeilleen siis saa valittua riittävän osaavia toimijoita?
Lue lisää Betoni-lehdessä:
1/2025
Asiantuntijaosaamisen merkitys hankkeissa – pätevyydet julkisivukorjaamisessa
Valmistumisvuosi: 2024
Helsinki, Suomi