Asunto Oy Lohjan Liljankukka

Viisikerroksisen Asunto Oy Lohjan Liljankukan runko nousi kolmessa kuukaudessa Lohjan keskustaan vuonna 2019.

– Kiitos Lammin Kuorikivi -valueristeharkon, joka on todellinen vaihtoehto elementtirakentamiselle. Aikatauluun laitettiin kova tavoite, mutta se piti. Elementeillä ei olisi nopeampaan tahtiin päästy, kivirakentaja Petri Lilja sanoo.

Rakennus sijaitsee valmiin kaupunkirakenteen keskellä, vilkkaasti liikennöidyn kadun varressa paikallista Prisman liikekiinteistöä vastapäätä.

– Harkkorakentamisen yhtenä etuna on se, että harkkoja on sekä helppo tuoda työmaalle että käsitellä rakennuksella. Hiab-autoilla harkot nostettiin suoraan holveille ja siellä pumppukärryillä eteenpäin.

– Rakennusmateriaaleja ei tarvinnut välivarastoida työmaalla, joten ei tarvittu varastointitilaa eikä tullut varastointikustannuksia. Elementtien kanssa olisi ollut aivan toisin – eivätkä ne olisi tälle työmaalle mahtuneetkaan, Petri Lilja sanoo.

Asunto Oy Lohjan Liljankukan pohjatyöt ja paalutus tehtiin maaliskuussa, rungon harkkorakentaminen aloitettiin maalis/huhtikuun taitteessa. Heinäkuun lopussa rakennustyömaalta lähdettiin lomille ja hyvä oli lähteäkin: runko oli pystyssä, kantavat väliseinät, hissikulu, portaat, välipohjat ja parvekelaatat paikoillaan – vain vesikatto puuttui. Talon runko nousi siis harjakorkeuteensa noin kolmessa kuukaudessa.

Lammi Kuorikivi on nimenomaan ammattilaiskäyttöön kehitetty valueristeharkko, joka syntyi halusta parantaa rappaus-alustan ja pinnan hallintaa sekä ominaisuuksia.

Kuorikivion helppo valaa yhden valuaukkopuolen ansiosta. Betonia valetaan vain yhteen uraan, jolloin sekä valu että vibraus sujuvat nopeammin.

Kuorikiven pinta päästään rappaamaan heti eli ei tarvitse odottaa yhden lämmityskauden yli kuten tavallista. Näin ollen rakennus valmistuu kokonaisuudessaan huomattavan nopeasti.

Lue lisää harkkokerrostaloista kivitaloinfo-sivuilta >>

Asunto Oy Lohjan Liljankukka, Kasarminkatu 3, Lohja

  • 4 asuinkerrosta ja maantasokerros, jossa mm. autotallipaikkoja ja varastotiloja
  • Huoneistoala:
    16 asuntoa, koot 53–63 m2, kaikissa oma parveke ja sauna, jonka saattoi rakennusvaiheessa muuttaa vaatehuoneeksi
  • Runkorakenne: Lammi Kuorikivi™ -valueristeharkko
  • Väliseinät ja hissikuilu: Lammi MH200 -muottiharkot, osa väliseinistä Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n Ako Wall
  • Perustajaurakoitsija: Firmus Li&Me Oy
  • Arkkitehti- ja rakennesuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Matti Rahkila Oy / Pentti Saarinen
  • Rakennusaika: 4/19–6/20

Asunto Oy Lohjan Liljankukka

Valmistumisvuosi: 2020

Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Matti Rahkila Oy

Kasarminkatu 3, Lohja

< Takaisin hakuun