Kangasala-talo

Kangasala-talo palkitaan vuoden 2015 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus osaksi suomalaisen kirkonkylän kulttuurimaisemaa.

Talon rakenteissa, julkisivuissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen ulko- ja sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana.

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy:n suunnittelema Kangasala-talo on esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Niukkaan ja monoliittiseen rakennusmassoitteluun on luotu herkkyyttä ja rytmikkyyttä mittakaavallisesti hallitulla julkisivupinnan yli ulottuvalla reliefimäisellä ruudukolla. Ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät rakennuksen niin vanhan kivikirkon ja harjumaiseman sävyihin kuin Kimmo Pyykön taideteosten materiaaleihin. Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta lämpimään, auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn, korostaa rakennuksen julkista arvokkuutta, mutta on samalla kustannustehokas tapa toteuttaa ilmeikäs kokonaisuus tiukoissa kustannusraameissa.

Kangasala-talon harmaat sandwich-elementit on patinoitu Betonipallas Oy Pertti Kukkosen Umbra-patinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin hydrataatiotuotteiden kanssa ja väri muuttuu ruosteen ruskean sävyiseksi.

Betonipinnat jatkuvat sisätiloissa. Rakennuksen sisätilojen valoisuus luo kontrastin monoliittimaiselle ja jykevälle julkisivulle. Panoraamanomaiset näkymät avautuvat sisätiloissa. Kangasala-talon hiotut betonilattiat yhdistävät tiloja toisiinsa. Ensimmäisen kerroksen aulan kuultokäsitelty katto on jätetty betonipinnoille. Paikallavalettujen betoniportaiden plastinen muotoilu tuo tiloihin veistoksellista ilmettä.

Betonirakenteissa korostuvat toisaalta betonin karheus ja konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus. Paaluille perustetun rakennuksen sekarungossa on käytetty sekä betonielementtejä, paikallavalua että teräsrakenteita. Eri lohkoissa olevat tilat ovat vaatineet erityisjärjestelyjä rakennustöiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Ensimmäisen kerroksen aulan katto on valettu paikallaan ja siihen tukeutuvat myös kookkaat paikallavaluportaat, joiden kaiteet toimivat kantavana rakenteena. Museon veistokselliset kierreportaat on toteutettu osittain paikallavalu- ja osittain elementtirakenteisina.

Kangasala-talo sijaitsee Kangasalan keskustassa. Rakennus on osa keskustakorttelia, joka koostuu eri aikaisista rakennuksista. Kirjastorakennuksen vieressä sijaitseva Kangasala-talo on kulttuurirakennus, jossa on monikäyttösali, taidemuseo, galleriatila sekä kunnanvaltuuston ja -hallituksen kokoustilat. Se on itsenäinen rakennus, joka ilmeikkäästi täydentää ja eheyttää ympäröivää korttelirakennetta ja ottaa arvoisensa paikan läheisen kivikirkon ja harjumaiseman tuntumassa.
Talon tilojen suunnittelun perusajatuksena on neljä siirtolohkaretta, joiden välissä risteilee aula-kanjoni. Yhdessä lohkareessa on Kangasala-sali, toisessa Kimmo Pyykkö-taidemuseo, kolmannessa valtuustosali ja neljännessä kunnanhallituksen kokoustiloja. Lohkareiden välisen kanjonin kautta kuljetaan portaita ja hisseillä kerroksesta toiseen.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista kustannustehokkaasti. Kompakti kokonaismuoto ja ulkovaipan hyvät lämmöneristysarvot takaavat rakennukselle hyvän energiatehokkuuden. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta ja käsityötaidosta.

Kangasala-talo
Kangasalan kulttuuritalo ja Kimmo Pyykkö-museo
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala

 • Rakennuttaja: Kangasalan kunta, Torikeskus Oy
 • Käyttäjä: Kangasalan kunta
 • Kerrosala: 3 050 kem²
 • Bruttoala: 3 460 brm²
 • Tilavuus: 21 280 m³
 • KVR-urakoitsija: Hartela Oy
 • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy, pääsuunnittelija Markku Puumala, projektiarkkitehti Mikko Liski
 • Sisustussuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy: Kai van der Puij
 • Kimmo Pyykkö museon näyttelytilojen sisustussuunnittelu: Jouni Kaipia
 • Rakenne- ja elementtisuunnittelu: A-insinöörit Suunnittelu Oy, Pekka Rauhala
 • LVIAJ-suunnittelu: Optiplan Oy
 • Sähkösuunnittelu: Sähkösuunnittelu Pousi Oy
 • Akustiikka- ja AV-suunnittelu: Akukon Oy
 • Betonielementit: Betset Oy Kyyjärven tehdas
 • Umbra patinointikäsittelyt: Betonipallas Oy
 • Betonilattioiden pintasuojaustuotteet ja käsittelyt: Uudenmaan Pintasuojaus Oy

Kangasala-talo betoni-lehdessä:

1/2016: Vuoden Betonirakenne 2015: Kangasala-talo, Kangasala

4/2015: Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto 2015: Kangasala-talo – Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy 

2/2015: Kangasala-talo ottaa paikkansa

Kangasala-talo

Valmistumisvuosi: 2015

Arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy, Markku Puumala, Mikko Liski

Rakennuttaja: Kangasalan kunta, Torikeskus Oy

Kuohunharjuntie 6, 36201 Kangasala

< Takaisin hakuun