Kiinteistö Oy Liisankatu 14

Helsingin Liisankadulla on historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön, ahtaalle sisäpihalle rakennettu kaksi asuinkerrostaloa. Ne on sovitettu paikalleen tarkasti niin arkkitehtuuriltaan, materiaaleiltaan kuin logistiikaltaan. – Kuin kenkälusikalla, kuvaa pääsuunnittelija, arkkitehti Petri Saarelainen.

Uudisrakentaminen vaati asemakaavan muutoksen, joka toi uutta asuntokerrosalaa noin 3 000 kerrosneliömetriä. Vanhojen kortteleiden rakenne on sellainen, että kadun varressa olevat talot ovat korkeampia ja sisäpihalla matalampia. Tämän perinteen mukaan tehtiin myös nämä uudisrakennukset: toinen on 3,5-kerroksinen ja toinen 4,5-kerroksinen.

Tontilla oli jo maanalainen pysäköintihalli, jota laajennettiin koko pihan kattavan pihakannen kokoiseksi. Asuinrakennukset ovat pihakannen päällä sijoitettuna vanhojen rakennusten viereen siten, että rakennusten väliin jää mahdollisimman iso piha-alue.

Saarelaisen mukaan rakennuspaikka vaati ehdottomasti kivitalon. Runkorakenteen valinta oli oleellinen kysymys. Ahdas sisäpiha oli logistisesti haastava varsinkin elementeille. Julkisivuun kaava edellytti tiiltä ja kolmikerrosrappausta.

Neuvottelumenettelyllä kohteen projektinjohtourakoitsijaksi valittiin Rakennus Oy Antti J. Ahola, erikoiskohteetkin hyvin hallitseva rakennusliike. Urakoitsijan ehdotuksesta koko julkisivu tehtiin harkoista. Näin saatiin kerralla koko rakenne, jonka pinta toimi suoraan rappausalustana.

Myös logistiikka oli painava peruste. Työmaalle oli kulku vain ahtaan porttikongin kautta. Harkot voitiin nostaa kadulta vanhan asuinrakennuksen yli tontille ja rakennustyömaalla tarvittaessa vaikka käsin siirrellä kerroksesta toiseen.

Runkorakenteessa käytettiin Lammin muottiharkkoja sekä Kuorikiveä. – Harkkorakenne oli varmasti paras ratkaisu tässä tapauksessa sekä logistisesti että kustannustehokkaasti, muurausurakasta vastanneen SR-Muurauksen toimitusjohtaja Anton Chved toteaa.

Rakennukset ovat myös hyvin ilmeikkäitä ja kattorakenteet monimuotoisia, mikä vaatii tekijöiltään ammattitaitoa. Vanhan perinteen mukaan talojen ensimmäisessä kerroksessa julkisivussa on puhtaaksi muurattu tiili.

Uudet rakennukset kunnioittavat perinteisen sisäpihan robustia tunnelmaa, mutta moderneilla keinoilla.

Kiinteistö Oy Liisankatu 14, uudisrakennukset

  • Tilaaja: Koy Helsingin Liisankatu 14 c/o Keva
  • Arkkitehtisuunnittelu: Rainer Mahlamäki, Petri Saarelainen ja Johannes Koskela, Lahdelma & Malkamäki arkkitehdit
  • Rakennesuunnittelu: A Insinöörit Suunnittelu Oy
  • Projektinjohtourakka: Rakennus Oy Antti J. Ahola
  • Muurausurakoitsija: SR-Muuraus Oy
  • Rakennuttamispalvelut: Vahanen Rakennuttaminen Oy
  • Runkorakenne: Lammin valuharkko ja Kuorikivi-harkot
  • Julkisivut: alakerros Wienerbergerin Pastorale-tiili, ylemmät kerrokset rappaus
  • Kaksi rakennusta, noin 3 000 kem2, 3,5- ja 4,5-kerrosta, 45 asuntoa yksiöistä kolmioihin sekä parkkihalli
  • Rakennusaika: 1/21–7/22, sitä ennen vanhojen rakennusten purku ja saastuneiden maamassojen poisto

Lue laajempi artikkeli Kivestä Muuraamalla -lehdestä:

2/2022

Kiinteistö Oy Liisankatu 14

Valmistumisvuosi: 2022

Arkkitehti: Lahdelma & Malkamäki arkkitehdit

Liisankatu 14, Helsinki

< Takaisin hakuun