Örebron skeittipuisto

Örebro on reilun sadantuhannen asukkaan kaupunki Keski-Ruotsissa n. 100 km Tukholmasta länteen. Kaupungissa on ollut jo 90-luvulta asti vahva skeittiskene. Sieltä on ponnistanut tunnetuksi mm. maailman kuulu skeittipunk bändi Millencolin. Örebron kaupungin kadut ja aukiot ovat pääasiassa mukalakivipäällysteisiä, joten skeittipuistolle oli todellista tarvetta. Örebron skeittiseura oli jo vuosia hakenut kaupunkiin kunnollista skeittipuistoa.

Skeittipuistosta suunniteltiin monipuolinen ja kooltaan suuri 2500m2 betoninen kokonaisuus. Skeittipuiston suunnittelu käynnistyi alkuvuodesta 2014. Aluksi paikallisten skeittareiden kanssa pidettiin työpaja, missä nuoret toivat esille yksityiskohtaisia ideoita skeitattavista muodoista sekä toiveen saada ainutlaatuinen ja omaleimainen skeittipuisto.

Skeittipuisto sijaitsee Drottningparkenin puistoalueella. Alue on keskustan laidalla, lukion ja kaupungin historiallisen hautausmaan kyljessä. Viihtyisä viheralue kookkaine puineen luo ihanteellisen ympäristön isolle betoniselle skeittipuistolle.

Skeittipuiston arkkitehtooninen teema sai vaikutteensa viereisen hautausmaan läheisyydestä sekä skeittareiden pitkään palkitusta odotuksesta.

Ote luonnostelu vaiheen muistiinpanoista:

”Hautausmaalla hiljaista porukkaa, kuopattuna. Viereen isot betoniset kuopat missä elämänsä kesää viettävät nuoret pomppii, suhailee ja liitää pitkin pintoja. Kuoppien vierustat käsitellään ikäänkuin vanha halkeillut kadunpinta. Kun tarpeeksi kauan odottaa, aika tekee tehtävänsä. ”

Rakentamisesta vastasi ruotsalainen skeittipuistoihin erikoistunut urakoitsija Enr. Heidän rakennusporukassa oli mukana kanadalainen Beaver Concrete ja suomalainen Concrete Proof.
Rakentaminen kesti yhteensä viisi kuukautta. Puisto valmistui syyskuussa 2015.

  • Arkkitehtuurisuunnittelu: maisema-arkkitehti Janne Saario
  • Rakennesuunnittelu: Pivotech
  • Taideteoksen suunnittelu: Zunino Ignestam Studio
  • Rakentaja: Enr / Beaver concrete
  • Suunnittelu: 2014 – 2015
  • Rakentaminen: 2015
  • Rakennuttaja: Örebron kaupunki

Örebron skeittipuisto betoni-lehdessä

Örebron skeittipuisto

Valmistumisvuosi: 2015

Arkkitehti: Janne Saario

Rakennuttaja: Örebron kaupunki

Fabriksgatan 41, 702 23 Örebro, Ruotsi

< Takaisin hakuun