Saunalahden koulu

Saunalahden koulu palkitaan Vuoden Betonirakenne 2012 -kilpailussa kunniamaininnalla vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonin käytöllä on merkittävä osa lopputulosta. Talon sisätiloissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti näkyvissä käyttöpinnoissa. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on arkkitehtonisesti raikas ja persoonallinen uudenlainen peruskoulu monine toimintoineen ja se sopeutuu hyvin ympäristöönsä toimien samalla alueen maamerkkinä.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakennuksen päätilojen sisäpinnoissa. Laadukkaasti toteutetut betonipinnat luovat kontrastia tilojen muille pinnoille ja materiaaleille. Kirkkaat värit toimivat koulun eri toimintojen opasteina. Porrastetuista sisätiloista avautuvat laajat näkymät ja suuret ikkunapinnat avaavat näkymää myös ulkotiloihin.

Saunalahden koulu perustuu Verstas Arkkitehdit Oy:n yleisen arkkitehtikilpailun  voittoonvuonna 2007. Koulu on opetuksen, kulttuurin ja harrastamisen monitoimitalo, jossa toimii 750 oppilaan yhtenäinen peruskoulu,
päivähoito, nuorisotilat ja kirjasto. Rakennuksen eri osat on koottu yhtenäisen, maastoa myötäilevän kuparikaton alle. Koulun sydämenä on monikäyttöinen aulatila, jonka ytimessä on ruokasali. Näyttämö avautuu ruokasaliin, joka toimii myös juhlasalina. Rinnetontin korkeuserot on hyödynnetty terassoituvassa pihassa, jossa ulkoilmateatteri kokoaa sisä- ja ulkotilat yhdeksi kokonaisuudeksi. Suojaisat pihapoukamat lähiliikuntapaikkoineen ovat koulun lisäksi myös asukkaiden käytössä.Pihojen pinnat on päällystetty pääosin betonikivillä ja -laatoilla.

Saunalahden koulurakennuksessa on erillisrunko, joka koostuu teräsbetonitäytteisistä teräspilareista, WQ-palkeista ja ontelolaatoista. Ulkovaippa on tehty ulkokuorielementeistä ja paikalla muuratusta tiilestä. Sisätilojen rakenteissa on pitkät jännevälit väli- ja yläpohjissa. Sisätilojen seinäpinnoissa on pääosin käytetty paikallavalettua, sileää lautamuottia vasten valettua betonia. Perustamisolosuhteet ovat olleet vaihtelevia ja pohjatöissä on louhittu, käytetty tiivistyspaalutusta ja maanvaihtoa.

Saunalahden koulu on  osoitus betonin vahvuuksista. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu arkkitehtonisesti taidokas ja laadukas lopputulos.

Saunalahden koulun kokonaisala 10 450 b-m2  ja tilavuus 45 700 m3.

  • Rakennuttaja: Espoon kaupunki, Tilakeskus
  • Arkkitehtisuunnittelu: Verstas Arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
  • Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy

Saunalahden koulu betoni-lehdessä:

1/2013

Saunalahden koulu

Valmistumisvuosi: 2012

Arkkitehti: Verstas Arkkitehdit Oy

Rakennuttaja: Espoon kaupunki - Tilakeskus

Brinkinmäentie 1, Espoo, Suomi

< Takaisin hakuun