Vanhan betonilattian suojelu ja kunnostus

Pasilan konepajan kokoonpanohalli- ja maalaamorakennukset Helsingin Vallilassa ovat esimerkki vanhan, suojellun betonilattian vaalimisesta ja huomioimisesta osana kunnianhimoista korjaus- ja muutoshanketta.

Betoni on perinteinen rakennusaine Suomessa

Betoni on eräs perinteisistä rakennusaineistamme. Eräänlaista betonia käyttivät jo roomalaiset Pantheonin kupolissa 100-luvulla. Nykyaikaisen betonin perusaine, portlandsementti, keksittiin vuonna 1844. Myös Suomessa betonin historia on lähes yhtä pitkä kuin pärekattojen. Betonia käytettiin Suomessa Saimaan kanavassa jo 1850-luvulla. 1900-luvulle tultaessa betoni oli merkittävässä osassa niin arvorakennuksissa, kuten Helsingin päärautatieasemassa, kuin teollisissa kohteissa, kuten Suvilahden voimalaitosrakennuksissa 1910-luvulla. Tätä kerrostumaa edustaa myös Pasilan konepaja Helsingin Vallilassa.

Pasilan konepaja ja rakennussuojelu

Restaurointisuunnittelukohteemme Pasilan konepajan kokoonpanohalli- ja maalaamorakennukset Helsingin Vallilassa ovat esimerkki vanhan, suojellun betonilattian vaalimisesta ja huomioimisesta osana kunnianhimoista korjaus- ja muutoshanketta. Kohdetta on suunniteltu usean toimiston yhteistyönä. Olemme vastanneet kohteen rakennussuojelun asiantuntijuudesta, Pekka Saatsin toimiessa kohteen pääsuunnittelijana ja rakennussuunnittelijana.

Vuosina 1899-1910 rakennettu kokoonpanohalli ja 1910 rakennettu maalaamo on suojeltu asemakaavalla. Kohde sijoittuu VR:n entisen konepajan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön, ja alue on yksi Helsingin rakennushistoriallisesti merkittävimmistä. Kohde on suuri: kerrosalaa on yli 20 000 m2. Kohteen suunnittelu ja rakentaminen ovat kestäneet vuosia ja jatkuvat edelleen. Tilat kunnostetaan käyttöön vaiheittain. Jo käytössä ovat muun muassa Kansallisteatterin Vallilan näyttämön sekä päivittäistavarakaupan tilat. Tulossa on lisäksi ravintoloita, panimo, tukkukauppa ja toimistotiloja.

Lisätietoa hankkeesta:

https://www.saatsi.fi/blogi/vanhan-betonilattian-suojelu-ja-kunnostus/

Tutustu artikkeliin ”Vanhan betonilattian suojelu ja kunnostus” -Betoni-lehdessä:

1/2023

Vanhan betonilattian suojelu ja kunnostus

Valmistumisvuosi: 2022

Arkkitehti: Saatsi Arkkitehdit Oy

Teollisuuskatu 24, 00510 Helsinki

< Takaisin hakuun