Ulkoseinät

Betonipientalon ulkoseinät voidaan tehdä betonielementeistä. Vaivattomin tapa on käyttää betonisandwich- rakenteisia seinäelementtejä.

Pintavaihtoehtoja on runsaasti.Betonipinta voidaan käsitellä eri tavoin tuoreena tai kovettuneena. Julkisivut voivat olla pestyjä kivirouhepintaisia, tiililaattapintaisia, hiekkapuhallettuja, harjattuja, hiottuja tai maalattuja. Erilaiset värilliset kiviainekset ja väripigmentit antavat julkisivulle mitä erilaisimpia värivaihtoehtoja. Betonipinta voidaan myös rapata työmaalla.

Seinäelementtien eristepaksuus voidaan valita vapaasti vakiopaksuuden ollessa ulkoseinissä ja kellarin seinissä 240 mm. Elementtien ulkokuori on yleensä 80 mm paksu ja sisäkuori 120 mm, jotta mm. ontelolaatat voidaan helposti tukea seinien päälle.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ns. eriytettyjä julkisivuja. Tässä rakenteessa on joko erilliset betonisisä- ja ulkokuorielementit tai betoninen sisäkuorielementti ja varsinainen julkisivu muuta materiaalia, esimerkiksi paikallamuurattua tiiltä.

Betonitalon julkisivuissa voidaan käyttää myös muita materiaaleja kuten tiiltä ja puuta täydentävinä materiaaleina suunnittelijan ja rakentajan mieltymysten mukaan.

Elementtien kuljetus ja asennus

ulkoseinat_asennusElementtien kokoa valittaessa tulee ottaa huomioon asennuksen ja kuljetuksen vaatimukset. Yleensä suositellaan, että käytettäisiin enintään 9 tonnia painavia elementtejä, jolloin voidaan käyttää normaalikokoisia autonostureita. Seinien maksimikorkeus pystykuljetuksessa on noin 3,4 metriä. Tarvittaessa elementit voidaan kääntää kuljetuksen ajaksi syrjälleen, jolloin voidaan kuljettaa esimerkiksi 7 metriä korkeita kahden kerroksen korkuisia ja 3 metriä leveitä seinäelementtejä.