Betoniputket ja -renkaat

Nykyaikaiset betoniputket ja kaivot, sekä niitä täydentävät osat, kuten käyrät ja soviteputket, muodostavat yhteensopivan kokonaisuuden, EK järjestelmän. Tämän putkijärjestelmän tiiviys perustuu:
mittatarkkaan tuotantotekniikkaan, korkealaatuiseen ja korkealujuuksiseen betoniin, sauman muotoon ja
EK tiivisteeseen.

Betoniputket

Betoniputki voi olla suora tai muhvillinen ja poikkileikkaus pyöreä tai jalallinen. Poikkileikkauksen muoto voi olla myös ympyrästä poikkeava, kuten esimerkiksi munanmuotoinen Qmax-putki. Poikkileikkauksen muodolla voidaan optimoida putken virtausominaisuuksia ja itsepuhdistuvuutta.

Betoniputkia on saatavissa standardituotteina sisähalkaisijaltaan kokoja 225–2000 mm (DN 225-2000), tätä suurempia kokoja toimitetaan erikoistilauksina. Putket liitetään kaivoihin betonisilla soviteputkilla. Betoniputkien nimellispituudet voivat olla 1500–2250 mm, ja soviteputkien pituudet ovat 300–1000 mm.

Betoniputken lujuusluokka (tämä on eri kuin betonimateriaalin lujuusluokka) valitaan kansallisen soveltamisohjeen SFS 7033 mukaisesti putkeen kohdistuvan kuormituksen perusteella. Betoniputkiston tyypin ja lujuusluokan valitsee suunnittelija.

Betoniputkia valmistetaan kolmea lujuusluokkaa:

Liikennealueilla käytetään Br- tai Dr-luokan betoniputkia riippuen liikennekuorman suuruudesta.

Betoniset kaivonrenkaat ja kaivoelementit

Kaivojen rakentamisessa käytetään: kaivonrenkaita, pohjaelementtejä sekä kartio- ja korotusrenkaita. Betonisia kaivoelementtejä ja renkaita on saatavissa sisähalkaisijaltaan kokoja 600, 800, 1000, 1200, 1600 ja 2000 mm (DN 600-2000). Kaivonrenkaiden ja pohjaelementtien korkeudet ovat 250–2000 mm.

Kaivonrenkaita valmistetaan kahta lujuusluokkaa:

Liikennealueilla käytetään Cr-luokan kaivonrenkaita. Pohjaelementeille asetetaan samat vaatimukset kuin suorille kaivonrenkaille. Kaivon tyypin ja lujuusluokan valitsee rakenne tai LVI-suunnittelija.

Kaivojen yläosa voidaan tehdä kartiorenkaalla, joita on saatavilla sisähalkaisijaltaan 800 mm:n ja 1000 mm:n kaivonrenkaisiin, tai tasakantta käyttäen. Kaivojen pohjaelementteihin voidaan tehdä liittymät mittatilaustyönä kaikille käytössä oleville putkimateriaaleille. Betonikaivojen korkeutta voidaan säätää portaattomasti käyttämällä kaivon yläosassa korkeussuunnassa säädettävää teleskooppikantta. Kaivon kansi voidaan myös säätää maaston kaltevuuden mukaiseksi vinoilla korotusrenkailla.

Liitostekniikka ja tiivisteet

Betoniputkien, kaivonrenkaiden ja kaivoelementtien liitoksissa käytetään kumitiivistettä, joka asennetaan tuotteeseen kiinteästi tehtaalla. Tiivisteestä käytetään nimitystä esiasennettu kiintotiiviste (EK) ja tuotekokonaisuudesta nimitystä EK-järjestelmä, jonka tuotteita ovat esimerkiksi EK-putki, EK-kaivo jne.

Tarkempia tietoja löytyy betoniputki ja -renkaiden valmistajien kotisivuilta.

Huom! Valitse kategoria Infra-, ympäristö- ja piharakentaminen sekä tuoteryhmä Putket, kaivot ja hulevesijärjestelmät