Valmisbetoniteollisuus

Työmaan betonimyllyllä valmistetulle betonille saatiin tehokkaampi ja laadukkaampi vaihtoehto, kun valmisbetonituotanto sai alkunsa Suomessa vuonna 1958. Tällöin Suomen ensimmäinen valmisbetonitehdas aloitti tuotannon Taivallahdessa, Helsingissä.

Nykyisin lähes 2/3 Suomessa teollisesti valmistettavasta betonista on valmisbetonia, jota valmistetaan vuosittain noin 2,8 miljoona kuutiometriä, siis noin 0,5 m3 jokaista suomalaista kohti. Maamme työmailla rakentamiseen käytettävä betoni toimitetaan noin 200 valmisbetonitehtaalta, joten sitä on saatavilla Suomessa lähes kaikkialla. Valmisbetoniteollisuus työllistää noin 1200 henkilöä paikallisesti pitkin Suomea ja sen liikevaihto on yhteensä noin 340 miljoonaa euroa.

Valmisbetonin toimittajat tarjoavat valmisbetonin lisäksi myös erilaisia betonin kuljetus- ja siirtopalveluita sekä auttavat betonitöiden suunnittelussa ja betonin valinnassa. Osalla on myös tarjolla asiakkailleen betonin lujuudenkehityksen ennuste- ja seurantapalveluja työmaaolosuhteisiin sekä työmaalla tapahtuvia laadunvalvontapalveluja.

Teollinen valmisbetoni on laadultaan luotettavaa, sen tuotanto ja laadunvalvonta on kolmannen osapuolen varmentamaa, mistä osoituksena betonin toimittajalla on voimassa oleva varmennustodistus.

Valmisbetonitehtaan tuotantoprosessi on automatisoitu, tarkkaan kontrolloitu ja jäljitettävissä, tehtaalle jää dokumentti jokaisen toimitetun betonikuorman sisältämistä raaka-aineista, niiden määristä sekä tietyistä betonin ominaisuuksista.

Valmisbetonia käytetään sekä talonrakennukseen että infrarakentamiseen, kuten siltoihin ja tunneleihin. Erityisesti maanvaraisiin lattioihin, perustus- ja massiivirakenteisiin sekä tunneleihin ei paikalla valettavalle valmisbetonille ole tarjolla vaihtoehtoisia korvaavia materiaaleja.

Valmisbetonituotteita on valittavissa hyvin erilaisiin tarpeisiin ja kohteisiin, viimeisimmät tuotekehityksen hedelmät ovat vähähiiliset betonilaadut, joiden CO2-päästöt ovat kymmeniä prosentteja matalampia kuin perinteisillä valmisbetoneilla. Tuotteista ja palveluista saa lisätietoa valmisbetonia toimittavilta yrityksiltä, jotka mielellään auttavat myös sopivien betonilaatujen valinnassa.

Työmaata lähinnä sijaitsevien valmisbetonitehtaiden yhteystietoja löytyy alla olevasta linkistä. (Huom! Valitse kategoria Talonrakennustuotteet sekä tuoteryhmä Valmisbetoni).

Lisätietoja:


Ari Mantila

Ari Mantila

Jaospäällikkö, DI

valmisbetoni, paalut, putket ja kaivot sekä betonistandardit

+358 400 201 507

ari.mantila@rakennusteollisuus.fi