Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoen uusi kaupunginkirjasto palkitaan vuoden 2012 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus. Uusi kirjasto täydentää osaltaan Alvar Aallon suunnittelemaa arvomiljöötä.

Talon rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Valtava päätilan vekkimäinen lautamuottipintainen betonikatto tuo kirjastosaliin juurevaa tunnelmaa. Betoni materiaalina luo harmonisen kontrastin muun sisustuksen kanssa.

Betonirakenteissa korostuvat toisaalta betonin karheus ja konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus. Rakennuksen runko on toteutettu kauttaaltaan paikallavalettuina betonirakenteina. Panoraamanomaiset esteettömät näkymät avoimissa sisätiloissa on saavutettu haastavilla pitkillä jänneväleillä ja palkkirakenteina, jotka rakenteellisesti lähestyvät siltarakenteita. Monimuotoiset, veistokselliset ja moneen suuntaan kaltevat teräsbetonirakenteet on suunniteltu 3D mallinnusta apuna käyttämällä.Talotekniikka on integroitu rakenteisiin, jolloin holvimaiset katot ja muut sisäpinnat on voitu jättää paljaasti näkyviin.

Seinäjoen uuden kirjaston suunnittelu perustuu JKMM Arkkitehtien vuonna 2008 järjestettyyn arkkitehtikutsukilpailun voittoon. Rakennuksen ilme vaihtelee eri suunnista tarkasteltuna. Sisätilat ovat monimuotoisia ja suuntautuvat harkittuihin näkymäsuuntiin. Rakennuksen tilallinen ydin on laaja lukuportaikko, tapahtumien ja oleskelun paikka, joka johdattaa alakerran kokoelmaosastoille ja maanalaisen yhdyskäytävän kautta Aallon kirjastoon. Henkilökunnan työtilat sijaitsevat omassa kerroksessaan.

Materiaaleiltaan uusi kirjasto sopeutuu hyvin ympäristöönsä. Julkisivut on verhoiltu pääosin kuparipaanuilla, jotka luovat rakennukselle omintakeisen elävän pinnan. Rapattu valkoinen ulkoverhous rajaa kehysmäisesti pääsisäänkäynnin julkisivua. Suurista ikkunoista avautuvat huikeat näkymät ympäröivään puistoon ja Aalto-keskuksen rakennuksiin. Ikkunoiden kautta rakennuksen yleisötilat toimintoineen näkyvät kutsuvasti ja avoimesti ulos.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista, missä pitkä käyttöikä ja muuntojoustavuus on ollut suunnittelun lähtökohtina. Kompakti kokonaismuoto, ulkovaipan hyvät lämmöneristysarvot sekä ilmanvaihdon lämmön talteenottojärjestelmä takaavat rakennukselle hyvän energiatehokkuuden. Jäähdytyksen tarpeen minimoimiseksi suuret ikkunapinnat on suunnattu pohjoisiin ilmansuuntiin. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta ja käsityötaidosta.

Seinäjoen uuden kaupunginkirjaston bruttoala on 4 430 m2.

Seinäjoen kaupunginkirjasto betoni-lehdessä

Valmistumisvuosi: 2012

Arkkitehti: JKMM Arkkitehdit

Rakennuttaja: Seinäjoen kaupunki

Sijainti

Alvar Aallon katu 14
Seinäjoki
Suomi