Keväällä 2009 valmistuneella maakunta-arkistolla on Hämeenlinnan kaupunkikuvassa näkyvä ja tunnistettava rooli. Hämeenlinnan maakunta-arkiston tärkeimmät julkisivut ovat koko rakennuksen ja sen sisältämien toimintojen ydin ja samalla myös sen arkkitehtuurin sydän. Vanhaa fraasia mukaillen sydän on puhdasta betonia.
Pelkistetyn ja muodoltaan selkeän rakennuksen arkisto-osan kaupunkikuvallinen ilme perustuu betonin yksinkertaiseen, luontevaan käyttöön ja karkean materiaalin hienovireiset ja herkemmät ominaisuudet esiin tuovaan graafisen betonin kuviointimenetelmään. Julkisivujen betoni toimii samalla sekä rakennuksen toimintaa kuvaavana graafisesti kauniina pintana että arvokasta sisältöään suojaavana vahvana ja massiivisena säiliönä.
Graafikko Aimo Katajamäen arkiston laajasta aineistosta valitsemat ja pinnan suunnittelussa käyttämät rakennuksen arkisto-osan julkisivujen typografiset merkit, tekstit ja kuvat ovat samalla kertaa kauniin dekoratiivisia ja kuvastavat rakennuksen sisältöä avoimesti ja suoraviivaisesti. Painokuvion varioituva toisto ja sen epätahtinen rytmi elementtijaon kanssa luovat julkisivuihin herkän jännitteen. Sitä korostaa pinnan graafisen betonin pesumenetelmän käyttö ”negatiivikuvana” siten, että valkeat kuviot nousevat tummasta ja karheasta taustapinnasta lähes reliefimäisenä esiin. Graafinen kuvaornamentiikka on kertomus, josta jokainen voi etsiä merkkejä ja kirjoituksia kollektiivisesta historiastamme.