Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2007

Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2007

Vuoden 2007 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Asunto Oy Helsingin Arabianvillat, tekijänä ARK-House Arkkitehdit Oy Helsingistä. Suunnittelusta on vastannut arkkitehti Hannu Huttunen.

Asunto Oy Helsingin Arabianvillat on hyvä esimerkki laadukkaasta betonirakentamisesta, jossa taitavalla arkkitehtisuunnittelulla ja osaavalla materiaalien käytöllä on lopputuloksesta saatu ilmeikäs asuinympäristö. Rakennuksen betonirakenteisissa julkisivuissa on käytetty uutta sisäkuoritekniikkaa. Betoniseen sisäkuoreen on yhdistetty julkisivun ulkokuoressa betonin lisäksi useita eri materiaaleja, kuten tiiltä, luonnonkiveä, lasia ja metallia.

Syksyllä 2005 valmistuneessa kolmen nelikerroksisen talon kokonaisuudessa, Asunto-osakeyhtiö Arabianvilloissa rakennukset on ryhmitetty tontille siten, että asunnoista on saatu mahdollisimman laajat ja monipuoliset näkymät ympäröivään maisemaan ja kaupunkitilaan.

Rakennusten julkisivuja jäsentävät parvekenauhat, vapaa ikkuna-aukotus, maalatut betonielementit ja rannan suunnassa sarjan muodostavat värilliset graafisen betonin menetelmällä toteutetut lintukuvat – lokit, taloryhmän tunnus. Vaaleiden muurattujen kuultorapattujen sileiden pintojen vastapainoksi julkisivujen painopisteisiin on sijoitettu erilaisin menetelmin käsiteltyjä värillisiä betonipintoja.

Julkisivujen intensiivisen sävyiset betonipinnat, aidat ja portit on toteutettu kuorielementteinä. Väribetoniset lokki-elementit on toteutettu ns. graafisena betonina. Pihan päällysterakenteissa on käytetty betonia ja betonisia ympäristötuotteita. Piha viimeisteltyine detaljeineen ja rakenteineen on osa rakennuksen julkisivullista kokonaisuutta .

Talojen runko on betonirakenteinen. Pystysuuntaiset kantavat rakenteet, pilarit ja kantavat seinät sekä ulkoseinien sisäkuoret ovat betonielementtejä samoin kuin parvekkeiden pieliseinät ja -laatat. Väli- ja yläpohjat on toteutettu betonilla paikallavalettuina. Alapohjaholvi on ontelolaattarakenteinen ja porrashuoneiden tasanteet ovat massiivilaattoja.

Kuvataiteilija Tiina Kuhasen ja kuvataiteilija-arkkitehti Johanna Hyrkäksen suunnittelemien, lähes 5 metriä leveiden ja 15 metriä korkeiden taideseinien maalaukset on suunniteltu “ulkopihojen tapettiseiniksi”, jotka yhdistävät sisätilaa ja ulkotilaa. Taideseinien kuviot on maalattu betonielementtipinnalle käyttäen eri kiiltoasteita.

Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien pitkäjänteisellä ja ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu laadukas ja persoonallinen lopputulos.

ARK-House Arkkitehdit (Markku Erholz, Heljä Herranen, Hannu Huttunen, Pentti Kareoja) ovat ennakkoluulottomasti ja taitavasti ottaneet betonin materiaalina avukseen ja käyttäneet sitä arkkitehtuurissaan. Asunto Oy Arabianvillojen lisäksi hienostunutta ja kehittynyttä betonin käyttöä, materiaalien ja värien yhdistämistä on myös Mustakiven korttelitalossa Vuosaaressa ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa, jotka ovat julkisivuiltaankin visuaalisesti kiinnostavia oppimiskeskuksia. Viikin infokeskuksen arkkitehtuurissa on myös yhdistetty monipuolisesti betoni, värit ja muodot. Asunto Oy Jatulintarha ja Asunto Oy Jatulinportti Helsingin Kivikossa sekä Asunto Oy Valkama Vuosaaressa edustavat värikkäitä betonijulkisivuja ja toisaalta materiaalien hienostunutta vuoropuhelua.

Gunnel Nymanin Piha 2, Helsinki

Asunto Oy Helsingin Arabianvillat

Arkkitehtisuunnittelu: ARK-House Arkkitehdit Oy- Hannu Huttunen, arkkitehti SAFA, Jussi Karjalainen, arkkitehti SAFA
Suunnittelu- ja toteutusvuodet: 2002 – 2005
Asuinkerrostaloryhmä: 33 asuntoa
Kerrosala: 4264 m2
Asuinpinta-ala: 3460 m2
Kokonaistilavuus: 14610 m3
Arkkitehtisuunnittelu: ARK-House Arkkitehdit Oy
Maisemasuunnittelija: Maisemasuunnittelu Hemgård
Taideprojekti: Johanna Hyrkäs, taiteen maisteri, arkkitehti, Tiina Kuhanen, taiteen maisteri
Rakennesuunnittelija: Finnmap Consulting Oy
Pääurakoitsija: SVR Westerlund Oy
Tilaaja, rakennuttaja: VVO Rakennuttaja Oy / Asunto Oy Helsingin Arabianvillat
Betonielementit: Mikkelin Betoni Oy / sisäkuorielementit, runkoelementit, aalatut julkisivuelementit
Parma Oy / graafinen betoni

Suunnittelusta palkitaan:

ARK-House Arkkitehdit Oy

Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2007 tuomaristo

Puheenjohtaja:
professori, arkkitehti SAFA Rainer Mahlamäki

Jäsenet:
arkkitehti SAFA Matti Rautiola, yliasiamies Rakennustietosäätiö
arkkitehti SAFA Maritta Koivisto, päätoimittaja, Betoni

Sihteeri:
diplomi-insinööri Arto Suikka, jaospäällikkö, Rakennusteollisuus RT / Betonikeskus ry

Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2007 finalisteja:

As Oy Vantaan Kielotorni, Vantaa. Gullichsen – Vormala Arkkitehdit Ky
As Oy Helsingin Arabianvillat, Helsinki. ARK- House Arkkitehdit Oy
As Oy Meirami & Kumina & Sikuri, Helsinki. Gullichsen – Vormala Arkkitehdit Ky
Tahko Spa Suites, Tahko. Arkkitehti Mika Westerback
As Oy Dekaaninranta, Nummenranta, Turku, Arkkitehtitoimisto Sigge Oy
As Oy Katariinankatu 21, Pori. Arkkitehti Caterina Casagrande-Mäkelä

Lehdistötiedote (pdf)