Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2009

Hämeenlinnan maakunta-arkisto – Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

Vuoden 2009 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Hämeenlinnan maakunta-arkisto, suunnittelijana Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy Helsingistä. Kohteen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit SAFA Mikko Heikkinen, Markku Komonen ja Markku Puumala.

Kuva: Jussi Tiainen

Keväällä 2009 valmistuneella maakunta-arkistolla on Hämeenlinnan kaupunkikuvassa näkyvä ja tunnistettava rooli. Hämeenlinnan maakunta-arkiston tärkeimmät julkisivut ovat koko rakennuksen ja sen sisältämien toimintojen ydin ja samalla myös sen arkkitehtuurin sydän. Vanhaa fraasia mukaillen sydän on puhdasta betonia.

Pelkistetyn ja muodoltaan selkeän rakennuksen arkisto-osan kaupunkikuvallinen ilme perustuu betonin yksinkertaiseen, luontevaan käyttöön ja karkean materiaalin hienovireiset ja herkemmät ominaisuudet esiin tuovaan graafisen betonin kuviointimenetelmään. Julkisivujen betoni toimii samalla sekä rakennuksen toimintaa kuvaavana graafisesti kauniina pintana että arvokasta sisältöään suojaavana vahvana ja massiivisena säiliönä.

Graafikko Aimo Katajamäen arkiston laajasta aineistosta valitsemat ja pinnan suunnittelussa käyttämät rakennuksen arkisto-osan julkisivujen typografiset merkit, tekstit ja kuvat ovat samalla kertaa kauniin dekoratiivisia ja kuvastavat rakennuksen sisältöä avoimesti ja suoraviivaisesti. Painokuvion varioituva toisto ja sen epätahtinen rytmi elementtijaon kanssa luovat julkisivuihin herkän jännitteen. Sitä korostaa pinnan graafisen betonin pesumenetelmän käyttö ”negatiivikuvana” siten, että valkeat kuviot nousevat tummasta ja karheasta taustapinnasta lähes reliefimäisenä esiin. Graafinen kuvaornamentiikka on kertomus, josta jokainen voi etsiä merkkejä ja kirjoituksia kollektiivisesta historiastamme.

Kuva: Jussi Tiainen

Toiminnot erottuvat selkeästi toisistaan rakennuksen massoissa ja julkisivuissa. Arkisto-osa on tumma, umpinainen laatikko ja toimisto-osa kuparinvärisellä metalllilevyllä verhoiltu. Katutason yleisötiloissa avautuvat tilat lasijulkisivujen kautta. Rakennuksen halkaisee valokanjoni, jossa sijaitsevat portaat ja yhdyssillat yhdistävät eri kerrokset toisiinsa.

Monoliittisen arkisto-osan sisäarkkitehtuurin tunnelmaa korostaa betonirakenteiden ja -pintojen esilläolo. Graafinen betonipinta jatkuu rakennuksen julkisivuista sisätiloihin yhdistäen ulko- ja sisätilat toisiinsa.

Julkisivut on toteutettu sandwich-elementteinä. Suurten elementtien kokoa on häivytetty valesaumoilla, jotka rytmittävät julkisivun kuvion kanssa pinnan grafiikkaa. Toteutus on ollut vaativaa, sillä jokainen elementti on erilainen ja kuviot jatkuvat elementistä toiseen. Talon runko on betonirakenteinen. Sisätiloissa on näkyvillä myös laajalti paikallavalupintoja.

Hämeenlinnan maakunta-arkiston uusi rakennus on kuin luotu betonijulkisivupalkinnon saajaksi. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu laadukas ja persoonallinen lopputulos. Taitavalla ja innovatiivisella suunnittelulla on yhdistetty betonin uudet esteettiset mahdollisuudet ja tekninen kestävyys. Teknisesti vaikea elementtityö asennuksineen on hyvin onnistunut, mikä viimeistelee rakennuksen korkealuokkaisen ulkoasun.

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy on ennakkoluulottomasti ja taitavasti ottanut betonin materiaalina avukseen ja käyttänyt sitä arkkitehtuurissaan useissa kohteissaan. Maakunta-arkiston lisäksi hienostunutta ja kehittynyttä betonin käyttöä on nähtävissä muun muassa muutama vuosi sitten valmistuneessa Max Planck tutkimusinstituutissa Dresdenissä. Tiedekeskus Heurekan arkkitehtuurissa on vuorostaan yhdistetty monipuolisesti betoni, teräs, värit ja muodot. Vuosaaren Vuotalossa on betonipintojen hienostunutta vuoropuhelua muiden materiaalien kanssa. Helsingissä sijaitsevassa Stakesin ja Senaattikiinteistöjen toimitilojen arkkitehtuurissa betonilla on keskeinen rooli niin uudis- kuin korjausrakentamisen osissa.

Betonijulkisivukilpailu 2009 – Lehdistötiedote (pdf)

Aittatie 2, 13200 Hämeenlinna

Hämeenlinnan maakunta-arkisto

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
Mikko Heikkinen, professori, arkkitehti SAFA
Markku Komonen, professori, arkkitehti SAFA
Markku Puumala, arkkitehti SAFA

Graafisten kuvioiden suunnittelu: Aimonomia Oy / Aimo Katajamäki
Valmistumisvuosi: 2009
Bruttoala: 5894 m2
Kerrosala: 5600 m2
Tilavuus: 25200 m3
Maisemasuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
Rakennesuunnittelija: Contria Oy
Rakennuttaja: Senaatti-kiinteistöt
Rakennuttajakonsultti: ISS Proko Oy
Käyttäjä: Hämeenlinnan maakunta-arkisto
Pääurakoitsija: Peab Oy
Julkisivujen betonielementit: Parma Oy

Suunnittelusta palkitaan:

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

Vetonijulkisivu – arkkitehtuuripalkinto 2009 tuomaristo

Puheenjohtaja: professori, arkkitehti SAFA Hannu Huttunen
Jäsenet:
arkkitehti SAFA Samuli Woolston
arkkitehti SAFA Maritta Koivisto, päätoimittaja, Betoni
Sihteeri: diplomi-insinööri Arto Suikka, jaospäällikkö, Rakennusteollisuus RT / Betonikeskus ry