Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2011

Helsingin Asumisoikeus Oy Kaanaankatu 6 ja Kumpulan Kiinteistöt Oy Kaanaanpiha 4

– Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy

Vuoden 2011 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy Helsingistä kohteellaan Helsingin Asumisoikeus Oy Kaanaankatu 6 ja Kumpulan Kiinteistöt Oy Kaanaanpiha 4. Suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit SAFA Risto Huttunen, Paula Leiwo ja Mikko Blomberg.

Kaanaankadun ja Kaanaanpihan julkisivut ovat mielenkiintoiset – samanaikaisesti rikkaat ja harmoniset. Hallitulla sommittelulla on onnistuttu luomaan suuresta julkisivusta ehjä kokonaisuus – olematta tylsä. Rakennuksesta on pienillä detaljeilla aikaansaatu mielenkiintoinen ja monipuolinen kokonaisuus. Julkisivuelementin näennäisesti selkeä detalji vaatii kuitenkin taitoa suunnittelijalta, jotta kokonaisuudesta ei tule monotoninen sekä tahtoa rakennuttajalta ja taitoa toteuttajalta. Vaativassa toteutuksessa on onnistuttu hyvin. Detaljien ansiosta valo ja varjo leikkivät julkisivuissa, joten niillä on monta ilmettä vuoden ja vuorokauden ajasta riippuen.

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelemat valkobetoniset taidepilarit ovat osa julkisivun rakennetta.

Mittava, 175 asuntoa käsittävä rakennuskokonaisuus liittyy kaupunkikuvallisesti Arabianrannan teollisuus- ja asuinrakennusten mittakaavaan. Talon kadunpuoleiset julkisivut ovat kaavoituksen mukaisesti paikalla muurattua punatiiltä. Sisäpihan julkisivut perustuvat valkobetonielementtien toistoon ja peilaukseen, joiden sommittelussa on muistumia arabialaisesta ornamentiikasta. Teknisesti vaikea elementtityö asennuksineen on onnistunut, mikä viimeistelee rakennuksen korkealuokkaisen ulkoasun.

Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon voittajatoimisto toteuttaa hyvin kilpailun tavoitetta: kehittää laadukasta betonijulkisivuarkkitehtuuria ja kokeilee uusia ratkaisuja. Huttunen-Lipasti-Pakkanen on vuosien ajan suunnittelukohteissaan käyttänyt betonin ominaisuuksia laadukkaasti hyödyksi. Toimiston suunnittelutöissä on arkkitehtoninen kokonaisuus hallittua, yksityiskohtien suunnitteluun on paneuduttu huolella ja myös innovatiivisesti onnistuttu kehittämään jotain uutta.

Betoniteollisuus ry:n kolmannen kerran järjestämän arkkitehtuuripalkintokilpailun tarkoituksena on tuoda esiin toteutettuja onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa palkitaan voittanut julkisivun suunnitellut arkkitehtuuritoimisto 10.000,- eurolla.

Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön.

Vuoden Betonirakenne 2011 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi arkkitehti SAFA Markku Puumala ja jäseninä arkkitehti SAFA Mari Matomäki sekä arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto. Tuomariston sihteerinä toimi dipl.ins., tuoteryhmäpäällikkö Arto Suikka Betoniteollisuus ry:stä.

Betonijulkisivukilpailu 2011 – Lehdistötiedote.pdf

Helsingin Asumisoikeus Oy Kaanaankatu 6 ja Kumpulan Kiinteistöt Oy Kaanaanpiha 4

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy
Valmistumisvuosi: 2011
Rakennesuunnittelija: Finnmap Consulting Oy
Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto ATT
Pääurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy
Julkisivujen valkobetonielementit: Lujabetoni Oy

 

Huomioita kilpailuehdokkaista: 

Kaavoitus on ohjannut viimeisen kahden vuoden aikana valmistuneita rakennuksia siten, että rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina on harvoin ollut betoni tai eri tavoin käsitelty betoni. Siten tämänkertaista palkintoa oli tavoittelemassa rajattu joukko ehdokkaita. Pääosassa vastavalmistuneista betonijulkisivukohteista puuttuu innovaatio tai ne eivät olleet arkkitehtonisesti riittävän korkeatasoisia.

Kilpailussa mukana olleita kohteita:

– Hollolan seurakuntakeskus – Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy
– Piispanpihan parkki, Espoo – Arkkitehtitoimisto Helamaa Pulkkinen Ky, graafiset kuviot: Katri-Liisa Pulkkinen ja Pekka Telivuo
– Kaanaankatu 6 & Kaanaanpiha 4, Helsinki – Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen
– Tiedepuiston asuntoalue, Viikki – Playa-arkkitehdit
– Joensuun Elli – Arcadia Oy, taideteokset: Maria Mughal
– Raatin stadionin tukimuurit – Siren Arkkitehdit Oy, Jukka Siren
– OYKS:n laajennus – Arkkitehtitoimisto Pekka Lukkaroinen
– As. Oy Vantaan Sipulitie – ARK-House Arkkitehdit

Voittajat:

arkkitehti Risto Huttunen, Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy
arkkitehti Paula Leiwo, Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy
arkkitehti Mikko Blomberg, Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy
vastaava mestari Marko Haapalainen, Skanska Talonrakennus Oy
johtaja Kari Turunen, Lujabetoni Oy
projektipäällikkö Heli Miettinen, Helsingin ATT

Tuomariston edustajina:

arkkitehti Markku Puumala, edellisen kilpailun voittaja
arkkitehti Maritta Koivisto, Betoniteollisuus ry
arkkitehti Mari Matomäki, SAFAn nimeämänä – ei kuvissa
dipl.ins. Arto Suikka, Betoniteollisuus ry, kilpailun sihteeri