Vantaan Tikkurilankosken puistoalueet on Vuoden Ympäristörakenne 2022 -kilpailun voittaja

Vuoden Ympäristörakenne 2022 -kilpailun voittajaksi  on valittu Vantaalla sijaitsevat Tikkurilankosken puistoalueet: Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää korkeatasoisia ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö.

Veden äärelle pääsee porrastettuja istuinportaita ja oleskelutasanteita pitkin. Kuva: Pyry Kantonen, Kuvatoimisto Kuvio Oy.

Vantaan kaupungille uusi vetovoimatekijä Tikkurilaan

Vernissaranta, Väritehtaanranta sekä kosken ylittävä Vernissasilta muodostavat uuden virkistysalueen Tikkurilan keskustaan. Alue on nykyään Vantaan kaupungin tärkeä vetovoimatekijä, joka yhdistää teollisen historian ja monimuotoisen luonnon. Puisto on hyvin saavutettava ja sitä voi ihailla myös ohikiitävän junan ikkunasta.

– Ranta-alue oli aikaisemmin pimeä ja vaikeakulkuinen. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen myötä olemme nyt saaneet kauniin, viihtyisän ja toimivan, alueen historiaa esiin tuovan ja kunnioittavan kokonaisuuden, kiittää Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam.

Vantaa määrittää strategiassaan tavoitteiksi viihtyisyyden lisäämisen, kestävyyden ja monimuotoisuuden. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää tasapainon hakemista asukasmäärän ja käyttöpuistopinta-alan suhteen. Jokirantapuisto palvelee suurta käyttäjämäärää Vantaalla.

– Olemme halunneet edistää myös luonnonmukaisuutta ja kaikkien lajien viihtymistä alueella. Vantaan erityispiirre ovat virtaavat vedet, Burjam toteaa.

Hämärän laskeutuessa vanha piippu, padon näköalatasanteet, puiden lehvästö ja rantareittejä valaistaan korostavalla matalalla valolla. Kuva: Pyry Kantonen.

Historiallisen ja inspiroivan paikan uusi elämä

Alue sijaitsee Keravanjoen varrella, kosken äärellä. Vesivoimaan turvautuneet Tikkurilan teollisen historian merkittävät toiminnot siirtyivät kaupungin kasvaessa muualle. Ranta-alueet vapautuivat kaupunkilaisten käyttöön. Tikkurilankosken puistohankkeessa myös pato purettiin ja koski pääsi jälleen virtaamaan luonnollisesti. Meritaimen ja lohi pääsevät taas nousemaan koskeen.

– Haluan esittää kiitoksemme Vantaan kaupungille tilaajana jokirannan ennakkoluulottomasta kehittämisestä. Voitimme alueella järjestetyn suunnittelukilpailun vuonna 2016 ja olemme todella iloisia, että olemme voineet olla mukana alueen kehittämisessä siitä lähtien, johtava suunnittelija Milla Hakari Loci Maisema-arkkitehdit Oy:stä toteaa.

– Tämä oli mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen suunnittelukohde. Paikka on inspiroiva: virtaava vesi, tulvat, veden voima ja arvokas luonto yhdistyvät. Halusimme, että ihmiset pääsevät veden äärelle ja kokemaan luontoa kaupungissa. Materiaalit valittiin niin, että teollisuustunnelma säilyy ja halusimme myös kierrättää paikalla olleita materiaaleja, esimerkiksi puretun padon kiviä, Hakari kuvailee.

Väritehtaan rannan maisemalammen kunnostuksen yhteydessä rannalle rakennettiin oleskelutasanne. Tasanteen alle asennettiin biohiilisuodatin, joka puhdistaa laajalta alueelta valuvia hulevesiä ennen jokeen päätymistä. Kuva: Pyry Kantonen, Kuvatoimisto Kuvio Oy.

Tuomaristo vaikuttui hienosta kokonaisuudesta ja puiston monitasoisuudesta

Tuomariston perusteluissa kiitetään kohteen monitasoisuutta: Tikkurilankosken puistoalueet ovat hieno kokonaisuus, joka muodostaa tyyliltään ja materiaaleiltaan yhtenäisen sekä historiallisesti kerroksellisen ja kiinnostavan julkisen ulkotilan. Puistoalueella on paljon taitavasti suunniteltuja ja toteutettuja kestävän ympäristörakentamisen ratkaisuja.

– Puisto on vaikuttava. Se onnistuu yllättämään kulkijan ja tuottaa erilaisia ja ilahduttavia kokemuksia puistoon luotujen paikkojen avulla. Jokirannan saavutettavuus ja virkistysarvo ovat parantuneet merkittävästi tämän hankkeen myötä. Alueen maisemallisia ja tehdashistorian ominaispiirteitä on kunnioitettu uusien toimintojen ja rakenteiden sijoittamisessa. Tuomaristo kiittelee paikallisten materiaalien ja rakenteiden paikan päällä uudelleen hyödyntämiseen ja osittaiseen paikalle jättämiseen, joen vapauttamiseen, tulvanhallintaan ja luonnonmukaistamiseen sekä olevan puuston ja kasvillisuuden vaalimiseen liittyviä ratkaisuja, toteaa tuomariston puheenjohtaja, maisema-arkkitehti Anna Levonmaa.

– Tämän tunnustuksen hienous on se, että perusteluissa huomioidaan suunnittelun ja rakentamisen lisäksi myös kunnossapito. Se edistää alan kaikkien sektorien tuotekehitystä ja innovaatioita. Tällä kertaa Vuoden Ympäristörakenne -palkintoehdokkaina oli ilahduttavan paljon vaativia peruskunnostuskohteita. Tämä trendi on näkynyt viime aikoina myös rakennusalan palkinnoissa, Levonmaa lisää.

Vantaan Tikkurilankosken puistoalueet toteuttajat

Tikkurilankosken puistoalueet: Vernissaranta, Väritehtaanranta sekä Vernissasilta, Vantaa
Tilaaja: Vantaan kaupunki
Maisemasuunnittelu: Loci Maisema-arkkitehdit Oy
Muut suunnittelijat: Insinööritoimisto Pontek Oy (rakennesuunnittelu, Vernissasilta ja rakenteet), Vahanen suunnittelupalvelut Oy (rakennesuunnittelu, puistorakenteet), Lighting Design Collective Oy (valaistussuunnittelu), Sipti Infra Oy (hulevesi- ja geosuunnittelu), Licon-AT (sähkösuunnittelu), Ramboll Oy (padon purkaminen)
Projektinjohto ja padon purku: Ramboll Oy
Pääurakoitsijat: Kreate Oy (Vernissasilta), Hyvinkään tieliuska Oy (Vernissaranta ja Väritehtaan ranta)

Lisätietoja:

Milla Hakari, voittajakohteen pääsuunnittelija, johtava suunnittelija, Loci Maisema-arkkitehdit Oy
[email protected]
050 350 6588

Heidi Burjam, voittajakohteen tilaaja, puistosuunnittelupäällikkö, Vantaan kaupunki
[email protected]
043 825 2343

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailu / järjestäjät

Tiina Kaskiaro, Rakennustuoteteollisuus RTT ry
[email protected]
050 466 0297

Sini Laine, KIVI ry
[email protected]
050 330 1630

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry
[email protected]
040 745 3005