Lujuus ja jäykkyys
Betoni kestää erinomaisesti puristusta. Betonin puristuslujuutta voidaan säädellä veden ja sementin suhteellista määrää muuttamalla. Perusperiaate on: mitä enemmän sementtiä ja vähemmän vettä, sen korkeampi lujuus.
Betonin puristuslujuutta hyödynnetään sen useimmissa käyttökohteissa. Vetorasituksia varten betoniin asennetaan raudoitusta, joka voi olla harjaterästä, jännepunoksia tai erilaisia kuituja.
Lujuutensa ja jäykkyytensä ansiosta betoni vaimentaa värähtelyä ja eristää ääntä hyvin. Materiaalin huokoisimmat osat vaikeuttavat värähtelyn etenemistä ja massiivisuus on tärkeä äänen eristämisen kannalta. Tämän voi havaita vaikkapa kopauttamalla betonia vasaralla. Ääni poikkeaa selvästi teräksen, lasin tai luonnonkiven vastaavasta äänestä. Ominaisuutta käytetään hyväksi esimerkiksi valettaessa raskaiden värähtelevien koneiden alustoja ja teollisuuslattioita.
Turvallisuus
Betoni on turvallinen materiaali monesta syystä. Mekaanisen lujuutensa ohella se on myös palon- ja kosteudenkestävä. Betonista ei irtoa terveydelle haitallisia aineita sisäilmaan eikä veteen. Tästä on esimerkkinä betonin kymmeniä vuosia jatkunut käyttö mm. juomavesikaivojen renkaina.
Muokattavuus
Betonia käytetään runsaasti myös arkkitehtuurissa. Betonista valettava kappale kopioi tarkasti muottinsa muodon. Myös kovettunutta betonia on mahdollista viimeistellä esimerkiksi hiomalla, hiekkapuhaltamalla, happokäsittelyllä tai meislaamalla. Viimeistelytekniikoita käytetään mm. julkisivuissa, ympäristötuotteissa kuten pihakivissä sekä siltojen rakenteissa.