Sementti ja sen valmistus

Sementti, betoni, elementti? Kovettuuko betoni märkänä vai kuivana? Lue lisää betonin osa-aineista, valmistuksesta ja valamisesta alla olevista linkeistä

Sementti ja sen valmistus

Sementti on betonin sideaine. Sen pääraaka-aine on kalkkikivi.

Betonin tärkein osa-aine on sideaine eli sementti. Sementtiä käytetään yhteen kuutiometriin betonia n. 200-400 kg eli 8-16 paino-%. Sementti muodostaa veden kanssa reagoidessaan lujan mineraalin eli ns. sementtikiven, joka sitoo kiviainesrakeet ja samalla raudoituksen yhdeksi lujaksi paketiksi.

Sementin raaka-aineita ovat luonnonmineraalit, lähinnä kalkkikivi, jota on maapallolla runsaasti. Kalkkikivi on maankuoren yleisin kivilaji.

Sementin raaka-aineet jauhetaan ja kuumennetaan uunissa noin 1450 °C lämpötilaan, jolloin mineraalit sulavat ja reagoivat keskenään. Samalla kalkkikiven sisältämä hiilidioksidin vapautuu. Sementtiuunissa tapahtuvissa kemiallisissa reaktiossa syntyy pääasiassa kaliumsilikaateista muodostuvia ns. klinkkerimineraaleja, joista sementti jauhetaan. Sementin tuttu vaaleanharmaa väri johtuu sementin rautayhdisteistä.

Valkosementtiä voidaan valmistaan raaka-aineista, jotka eivät sisällä rautaa.

Sementtiä käytetään betonin ohella erilaisten laastien ja tasoitteiden valmistukseen.

Valmisbetoni ja elementit

Valmisbetonin on betonimassaa, joka kuljetetaan työmaalle säiliöautoissa valamista varten. Valmisosat eli elementit ovat puolestaan valmiiksi valettuja ja kovettuneita betonituotteita, jotka asennetaan työmaalla paikalleen.

Valmisbetoni
Valmisbetonia käytetään mm. runkorakenteisiin, lattioihin ja siltoihin. Pohjoismaissa lähes kaikki työmailla valettava betoni tuotetaan betoniasemilla, joista betonimassa kuljetetaan työmaille pyörintäsäiliöautolla.

Valmisosat
Betonisilla valmisosilla eli elementeillä tarkoitetaan tehtaassa valmiiksi valettuja ja kovettuneita tuotteita, jotka asennetaan työmaalla paikalleen. Näistä tunnetuimpia ovat talonrakennukseen käytettävät ontelolaatat sekä runko- ja julkisivuelementit sekä paalut ja porraselementit. Betonituotteiksi kutsutaan muita tehtaissa valmistettavia tuotteita kuten harkkoja, ratapölkkyjä, putkia ja kaivoja, betonikattotiiliä, pihakiviä ja -laattoja. Euroopan mittakaavassa Suomessa ja Hollannissa käytetään talonrakentamisessa huomattavan enemmän elementtejä kuin valmisbetonia. Useimmissa muissa maissa suhde on päinvastainen.