5 miljoonaa kuutiota vuodessa

kaytto-talonrakentamisessa_lakkalaineBetonia käytetään maailmassa vuosittain noin 13 miljardia kuutiometriä. Suomessa vuotuinen käyttö on noin 5 miljoonaa kuutiometriä.

Betonia käytetään sekä talonrakentamisessa että infrarakentamisessa. Talonrakentamisessa betonin osuus on runkorakenteista noin 45 % ja julkisivuista noin 15 %.

Esijännitetty ontelolaatta on yleinen rakenne rakennusten ala-, väli- ja yläpohjissa. Hallimaisiin rakennuksiin soveltuvat harja-TT -laatat, jotka toimivat samalla sekä primääri- että sekundäärirakenteena.

Betonisilla ulkokuorielementeillä voidaan toteuttaa kestäviä ja edullisia julkisivuratkaisuja. Arkkitehti voi valita betonin värin ja pintakäsittelyn erittäin laajasta valikoimasta. Betoniset väliseinät täyttävät ilman lisäeristyksiä niin palo- kuin ääniteknisetkin vaatimukset.

kaytto-talonrakentamisessa_Esijännitetyt palkit mahdollistavat normaalilujuuksillakin 50 metrin jännevälit ja pilareilla saavutetaan suuri kantokyky. Korkealujuusbetoneilla kantokykyä voidaan edelleen lisätä.

Kevytsorabetoni- ja betoniharkot soveltuvat hyvin pientaloihin sekä omatoimiseen rakentamiseen, koska harkkojen siirtelyyn ei tarvita isoja nostureita, vaan se onnistuu lihasvoimin. Pihakivet ja -laatat ovat päällysteenä pitkäikäisiä.

Valmisbetoniteollisuus tarjoaa suuren valikoiman eri betonilaatuja niin kesä- kuin talvirakentamiseen. Uusin tulokas markkinoilla on itsestään tiivistyvä betoni, joka ei tarvitse valettaessa lainkaan tärytystiivistystä.