Betonitalo on kesällä viileä – talvella lämmin

sisalampotilat-ja-viihtyvyyRakenteiden termisellä massalla voidaan alentaa merkittävästi sisälämpötilan vaihteluita. Erityisesti kesäajan lämpötilahuippuja voidaan alentaa 3 – 6 astetta hyödyntämällä rakenteiden termistä massaa. Termistä massaa voidaan käyttää myös aktiivisesti mm. yöaikaisessa jäähdytyksessä tai ilmalämmityksessä, jolloin lämmitys voi tapahtua varaavasti halvemmalla yösähköllä.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa verrattiin massiivisen ja kevytrakeisen asuinrakennuksen yötuuletuksen vaikutusta jäähdytysenergian kulutukseen. Kun yötuuletus on kolminkertainen päivätuuletukseen nähden, jäähdytysenergian kulutus laskee ollen massiivisessa rakennuksessa noin kolmanneksen pienempi kuin kevyessä rakennuksessa.

Lattialämmitys toimii parhaiten betonirakenteeseen asennettuna, jolloin lämpöenergia varautuu rakenteeseen ja siirtyy tasaisesti sisäilmaan. Betonilaattaan sijoitetulla lattialämmityksellä voidaan tuottaa noin 80 % lämmitysenergiasta edullisemmalla yösähköllä. Samalla saadaan tasainen lämmönjako ja miellyttävän lämmin lattia.

sisalampotilat_ja_viihtyvyy