Vuosi 2012

Vuoden Betonirakenne 2012 ja tuomariston perustelut

VUODEN BETONIRAKENNE 2012 – SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO

Seinäjoen uusi kaupunginkirjasto palkitaan vuoden 2012 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus. Uusi kirjasto täydentää osaltaan Alvar Aallon suunnittelemaa arvomiljöötä.

Talon rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Valtava päätilan vekkimäinen lautamuottipintainen betonikatto tuo kirjastosaliin juurevaa tunnelmaa. Betoni materiaalina luo harmonisen kontrastin muun sisustuksen kanssa.

Betonirakenteissa korostuvat toisaalta betonin karheus ja konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus. Rakennuksen runko on toteutettu kauttaaltaan paikallavalettuina betonirakenteina. Panoraamanomaiset esteettömät näkymät avoimissa sisätiloissa on saavutettu haastavilla pitkillä jänneväleillä ja palkkirakenteina, jotka rakenteellisesti lähestyvät siltarakenteita. Monimuotoiset, veistokselliset ja moneen suuntaan kaltevat teräsbetonirakenteet on suunniteltu 3D mallinnusta apuna käyttämällä.Talotekniikka on integroitu rakenteisiin, jolloin holvimaiset katot ja muut sisäpinnat on voitu jättää paljaasti näkyviin.

Seinäjoen uuden kirjaston suunnittelu perustuu JKMM Arkkitehtien vuonna 2008 järjestettyyn arkkitehtikutsukilpailun voittoon. Rakennuksen ilme vaihtelee eri suunnista tarkasteltuna. Sisätilat ovat monimuotoisia ja suuntautuvat harkittuihin näkymäsuuntiin. Rakennuksen tilallinen ydin on laaja lukuportaikko, tapahtumien ja oleskelun paikka, joka johdattaa alakerran kokoelmaosastoille ja maanalaisen yhdyskäytävän kautta Aallon kirjastoon. Henkilökunnan työtilat sijaitsevat omassa kerroksessaan.

Materiaaleiltaan uusi kirjasto sopeutuu hyvin ympäristöönsä. Julkisivut on verhoiltu pääosin kuparipaanuilla, jotka luovat rakennukselle omintakeisen elävän pinnan. Rapattu valkoinen ulkoverhous rajaa kehysmäisesti pääsisäänkäynnin julkisivua. Suurista ikkunoista avautuvat huikeat näkymät ympäröivään puistoon ja Aalto-keskuksen rakennuksiin. Ikkunoiden kautta rakennuksen yleisötilat toimintoineen näkyvät kutsuvasti ja avoimesti ulos.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista, missä pitkä käyttöikä ja muuntojoustavuus on ollut suunnittelun lähtökohtina. Kompakti kokonaismuoto, ulkovaipan hyvät lämmöneristysarvot sekä ilmanvaihdon lämmön talteenottojärjestelmä takaavat rakennukselle hyvän energiatehokkuuden. Jäähdytyksen tarpeen minimoimiseksi suuret ikkunapinnat on suunnattu pohjoisiin ilmansuuntiin. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta ja käsityötaidosta.

Seinäjoen uuden kaupunginkirjaston bruttoala on 4 430 m2.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Rakennuttaja: Seinäjoen kaupunki
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Runkorakenteiden pääurakoitsija: Rakennusliike Timo Nyyssölä Oy 

Kohteen lehdistökuvat

Kohde referenssihaussa

VUODEN BETONIRAKENNE  2012 KUNNIAMAININTA – SAUNALAHDEN KOULU

Saunalahden koulu palkitaan Vuoden Betonirakenne 2012 -kilpailussa kunniamaininnalla vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonin käytöllä on merkittävä osa lopputulosta. Talon sisätiloissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti näkyvissä käyttöpinnoissa. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on arkkitehtonisesti raikas ja persoonallinen uudenlainen peruskoulu monine toimintoineen ja se sopeutuu hyvin ympäristöönsä toimien samalla alueen maamerkkinä.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakennuksen päätilojen sisäpinnoissa. Laadukkaasti toteutetut betonipinnat luovat kontrastia tilojen muille pinnoille ja materiaaleille. Kirkkaat värit toimivat koulun eri toimintojen opasteina. Porrastetuista sisätiloista avautuvat laajat näkymät ja suuret ikkunapinnat avaavat näkymää myös ulkotiloihin.

Saunalahden koulu perustuu Verstas Arkkitehdit Oy:n yleisen arkkitehtikilpailun  voittoonvuonna 2007. Koulu on opetuksen, kulttuurin ja harrastamisen monitoimitalo, jossa toimii 750 oppilaan yhtenäinen peruskoulu,
päivähoito, nuorisotilat ja kirjasto. Rakennuksen eri osat on koottu yhtenäisen, maastoa myötäilevän kuparikaton alle. Koulun sydämenä on monikäyttöinen aulatila, jonka ytimessä on ruokasali. Näyttämö avautuu ruokasaliin, joka toimii myös juhlasalina. Rinnetontin korkeuserot on hyödynnetty terassoituvassa pihassa, jossa ulkoilmateatteri kokoaa sisä- ja ulkotilat yhdeksi kokonaisuudeksi. Suojaisat pihapoukamat lähiliikuntapaikkoineen ovat koulun lisäksi myös asukkaiden käytössä.Pihojen pinnat on päällystetty pääosin betonikivillä ja -laatoilla.

Saunalahden koulurakennuksessa on erillisrunko, joka koostuu teräsbetonitäytteisistä teräspilareista, WQ-palkeista ja ontelolaatoista. Ulkovaippa on tehty ulkokuorielementeistä ja paikalla muuratusta tiilestä. Sisätilojen rakenteissa on pitkät jännevälit väli- ja yläpohjissa. Sisätilojen seinäpinnoissa on pääosin käytetty paikallavalettua, sileää lautamuottia vasten valettua betonia. Perustamisolosuhteet ovat olleet vaihtelevia ja pohjatöissä on louhittu, käytetty tiivistyspaalutusta ja maanvaihtoa.

Saunalahden koulu on  osoitus betonin vahvuuksista. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu arkkitehtonisesti taidokas ja laadukas lopputulos.

Saunalahden koulun kokonaisala 10 450 b-m2  ja tilavuus 45 700 m3.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Rakennuttaja: Espoon kaupunki, Tilakeskus
Arkkitehtisuunnittelu: Verstas Arkkitehdit Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy 

Kohteen lehdistökuvat