Asunto Oy Helsingin Flooranaukio ja Kiinteistö Oy Lontoonkuja

Asunto Oy Helsingin Flooranaukio ja Kiinteistö Oy Lontoonkuja palkitaan vuoden 2011 betonirakenteena taitavasta suunnittelusta sekä ammattitaitoisesta toteutuksesta. Rakennuttajan, kaavoittajan ja suunnittelijoiden tiiviin yhteistyön tuloksena yhdistettynä osaavaan betonin käyttöön on aikaansaatu toimiva ja näyttävä arkkitehtoninen rakennus Arabianrannan kaupunginosaan.

Betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti sekä julkisivuissa että rakennuksen rungossa. Erityisesti sisäpihan julkisivujen veistoksellisissa rakenteissa betonin muovailtavuus ja hienopiirteisyys tulevat esiin rakennuksen arkkitehtuurissa. Teknisesti haastavan elementtityö asennuksineen on onnistunut, mikä viimeistelee rakennuksen korkealuokkaisen ulkoasun.

Asunto Oy Helsingin Flooranaukio ja Kiinteistö Oy Lontoonkujan rakennukset muodostavat yhtenäisen korttelin, jonka yhteispiha avautuu Lontoonkujan eteläpuolella Toukolan rantapuistoon.

Rakennuksen katujulkisivujen punatiiliverhous ja aukotus viittaavat Arabian vanhojen tehdasrakennusten rationalismiin. Tälle kontrastina talon vaalea pihajulkisivu aaltoilee vapaamuotoisena, tuoden valoa ja vaihtelua syvään kortteliin. Mosaiikkipintainen betoni yhdistää suomalaisen arkkitehtuurin modernilla tavalla eurooppalaiseen rakennustaiteeseen.

Asemakaavan mukaisesti viisikerroksisen rakennuksen päälle on sijoitettu kaksikerroksinen rivitalomainen osa.

Sisäpihan aaltoilevat elementit ovat valkobetonipintaisia. Niitä elävöittää suurikokoinen kukkamainen, mosaiikkibetoninen muotoaihe, joka on toteutettu julkisivu- ja parveke-elementtien valmistuksen yhteydessä Arabian tehtaan tuotantoprosessissa syntyvästä jäteposliinista. Kaarevien julkisivuelementtien yhteensopivuus, osien mittatarkkuus, rakenteelliset detaljit sekä mosaiikkipintojen kehitystyö ovat olleet erityisen vaativia. Parvekkeiden tausta- ja pielielementit ovat muottipintaista pigmentillä värjättyä väribetonia. Myös tiilijulkisivuja on toteutettu vaativalla elementtitekniikalla.

Rakennusten kantavat rakenteet ovat teräsbetonielementtejä.

Hankkeen julkisivuarkkitehtuuri perustuu 2007 ratkaistuun ATT:n järjestämään kutsukilpailuun Arabianrannan Posliinikadulle. Palkintolautakunta suositteli ehdotuksen soveltamista muualla Toukolan rantapuiston alueella.

Pitkäjänteisellä yhteistyöllä kokeneen kaavoittajan kanssa on Arabianrantaan suunniteltu yksilöllinen korttelikokonaisuus, jossa on kehitetty uutta ja innovatiivista asuntorakentamista. Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT on rakennuttajana mahdollistanut hankkeen toteutumisen ja samalla asumisen laadun ja viihtyisyyden kehittämisen.

Asunto Oy Helsingin Flooranaukio ja Kiinteistö Oy Lontoonkuja

  • Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto, ATT
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy
  • Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy
  • Kaavoittaja: Mikael Sundman, arkkitehti, TkL
  • Betonielementit: Parma Oy

Asunto Oy Helsingin Flooranaukio ja Kiinteistö Oy Lontoonkuja betoni-lehdessä

Asunto Oy Helsingin Flooranaukio ja Kiinteistö Oy Lontoonkuja

Valmistumisvuosi: 2011

Arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy

Rakennuttaja: Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimisto ATT

Elementtitoimittaja: Parma Oy

Flooranaukio 1, Helsinki

< Takaisin hakuun