Kruunuvuorensilta on Suomen suurin

Korkeasaaren ja Laajasalon yhdistävän Kruunuvuorensillan rakentaminen on ollut meneillään runsaan vuoden. Runsaan kilometrin mittaisen liittorakenteisen vinoköysisillan perustukset on jo pääosin valettu. Vaativimmat, 135 metrin korkeuteen kohoavan pylonin valut ovat vuorossa seuraavien parin vuoden aikana. Kun silta vuonna 2025 valmistuu, sen tulee olla toteutettu niin, että 200 vuoden käyttöikä on realistinen tavoite.

Vinoköysisillat alkoivat yleistyä eri puolilla maailmaa 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa. Suomessa ensimmäiset ajoneuvoliikenteelle suunnitellut vinoköysisillat ovat Rovaniemelle 1989 valmistunut Jätkänkynttilä ja neljä vuotta myöhemmin Päijät-Hämeessä avattu Heinolan Tähti. Myöhemmin rakennettiin muun muassa Raippaluodon silta ja Kärkistensalmen silta.

Vinoköysisillan keskeinen osa on pyloni eli kannatinpylväs. Sen mitoittaminen, kuten myös ristikoiden mitoittaminen, on aikaisemmin perustunut niin sanottuun graafiseen statiikkaan ja kahden 1800-luvulla eläneen tiedemiehen, matemaatikko Luigi Cremonan ja fyysikko James Clerkwell Maxwellin voimaviivateoriaan. Nykyään, tietokoneiden kehittymisen myötä, mitoitusohjelmistot ja tietomallinnus ovat olennainen osa vinoköysisiltojen suunnittelua.

– Rakenteen toiminnan ymmärtäminen on luonnollisesti suunnittelun perusta. Ohjelmiston avulla mahdollistuu rakenteiden optimointi. Vinoköysirakenteen mitoitus on lisäksi iteratiivista eli laskentakierros laskentakierrokselta tarkentuvaa, toteaa Kruunuvuorensillan pääsuunnittelija Sami Niemelä WSP Finland Oy:stä.

WSP Finlandin esittämä suunnitelma voitti aikanaan Helsingin kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun. WSP:n vetämässä suunnitteluryhmässä oli mukana brittiläinen Knight Architects -arkkitehtitoimiston kanssa, ja tämä toimisto vastaa Kruunuvuorensillan arkkitehtuurisuunnittelusta. Siltakohteissa kokonaisuudesta vastaava pääsuunnittelija, niin myös tässä kohteessa.

Kruunusillat

 • Rakennuttaja: Helsingin kaupunki
 • Siltaurakka:
  • Pääurakoitsija: TYL Kruunusillat (YIT Suomi ja Kreate)
  • Suunnittelija: WSP Finland Oy
 • Allianssiurakka:
  • Päätoteuttaja: YIT Suomi
  • Suunnittelijat: Ramboll Finland Oy, Sitowise Oyj, Sweco Oy , WSP Finland Oy
 • Hankkeen aikataulu: toukokuu 2021 – 2027
 • Kustannukset: 123 milj. € (siltaurakka); 326 milj. € (koko hanke)

Tutustu artikkeliin ”Kruunuvuorensilta on Suomen suurin” Betoni-lehdessä:

1/2023

Kruunuvuorensilta on Suomen suurin

Valmistumisvuosi: 2025

Rakennuttaja: Helsingin kaupunki

Kruunuvuorenranta, Helsinki

< Takaisin hakuun