Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennus ”Paja”

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennus ”Paja” palkitaan Vuoden Betonirakenne 2010 -kilpailussa kunniamaininnalla vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonin käytöllä on merkittävä osa lopputulosta. Talon kantavissa rakenteissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on arkkitehtonisesti raikas ja persoonallinen uudenlainen ammattioppilaitos ja se sopeutuu hyvin Kouvolan Kasarminmäen kulttuurihistoriallisesti vaativaan ympäristöön.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakennuksen monoliittisissa ja teknisesti vaativissa rakenteissa. Paikallavalettu epäsymmetrinen, veistoksellinen kierreporras on näkyvä elementti kahvilatilojen ja pajatilojen välillä. Kahvilan ja neuvottelutilojen rosoiset betoniseinät luovat kontrastin tilojen muille pinnoille ja materiaaleille. Pajatilojen betoniset kattoikkunarakenteet ja valkobetonista valetut istuinryhmät istutusaltaineen antavat arkkitehtonisesti raikkaan ilmeen ulkotiloihin ja toiminnallisesti yhdistävät ulkotilan ja sisätilan toisiinsa. Pihakansi on päällystetty mustaksi pigmentoiduista pihalaatoista.  Rakennuksen päädyssä on betonista valetut ulkoportaat.

Suuret pajatilat sijoittuvat lähes kokonaan maan alle, josta ne avautuvat ikkunaseinän ja kattoikkunoiden kautta ulkotiloihin. Paraatitasolla, maantasokerroksessa sijaitsevat pääsisäänkäynti ja kahvio, joiden julkisivut ovat lasia.

Lähes kokonaan maan alle upotetussa rakennuksessa runkorakenteille on asetettu 150 vuoden käyttöikävaatimus. Erityisesti rakennuksen vedenpitävyys on asettanut haasteita niin suunnittelulle, toteutukselle kuin ylläpidolle. Rakennesuunnittelu on tehty uusien euronormien mukaan. Pajakerroksen kattorakenteena on 400 – 500 mm korkuinen, kahteen suuntaan jälkijännitetty pilarilaatta. Rakennuksen taustaseinä on noin 5 metriä korkea maanpaineseinä, joka on varustettu siivekkeillä ja tuettu yläreunastaan pajakerroksen kattolaattaan. Pajatilojen betonilattioissa on epoksikäsittely, hierto tai sirotepinta.

Paja-rakennus on  osoitus betonin vahvuuksista. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien pitkäjänteisellä ja ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu arkkitehtonisesi taidokas ja teknisesti kestävä ja laadukas lopputulos. Tuomaristo toteaa perusteluissaan, että kahvilatilojen betoniset puhdasvalupinnat eivät täytä kaikilta osin laatuluokkavaatimuksia ja muottisuunnitteluun olisi ollut tarpeen kiinnittää enemmän huomiota.

Paja-rakennus perustuu Arkkitehdit NRT Oy:n arkkitehtikutsukilpailun  voittoon vuonna 2006.  Pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Teemu Tuomi ja projektiarkkitehtina Tommi Suvanto.

Pajan kokonaisala  4 045 b-m2  ja tilavuus 25 340 m3.

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu / Paja
Kuuselankatu 1, 45130 Kouvola
Muotoilun ja restauroinnin pajatilat sekä näyttely- ja
kahvilaosa

 • Valmistumisvuosi: 2010
 • Kokonaisala: 4 045 brm2
 • Huoneistoala: 3 845 hum2
 • Tilavuus: 25 340 m3
 • Tilaaja / Rakennuttaja: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
 • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit NRT Oy / Teemu Tuomi, arkkitehti SAFA (pääsuunnittelija); Tommi Suvanto, arkkitehti SAFA (projektiarkkitehti); Simo Nuojua, arkkitehti SAFA; Kristiina Suoniemi, sisustusarkkitehti, SIO
 • Tilaajan edustaja: Heikki Kalve, KyAmk
 • Käyttäjän edustaja: Raimo Pelli, KyAmk
 • Rakennuttajakonsultti: Markku Toivola, ISS Proko
 • Rakennesuunnittelija: Urpo Karesniemi, Finnmap Consulting Oy
 • LVIA-suunnittelija: Jussi Karhu, Oy Insinööri Studio
 • Sähkösuunnittelija: Jukka Auvinen, Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy
 • Geosuunnittelija: Markku Huhtamäki, Geopalvelu Oy

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennus ”Paja” betoni-lehdessä

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun uudisrakennus ”Paja”

Valmistumisvuosi: 2010

Arkkitehti: Arkkitehdit NRT Oy

Rakennuttaja: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kuuselankatu 1, Kouvola, Suomi

< Takaisin hakuun