Roihuvuoren ala-asteen koulun peruskorjaus

Betoniarkkitehtuuristaan tunnettu Roihuvuoren ala-asteen koulu on valmistunut vuonna 1967. Huonokuntoinen koulurakennus on peruskorjattu rakennuksen kulttuurihistorialliset ja arkkitehtoniset arvot säilyttäen.

Peruskorjauksen tavoitteena on ollut säilyttää ja osin palauttaa arkkitehti Aarno Ruusuvuoren pelkistetty arkkitehtuuri viime vuosikymmenien aikana tapahtuneiden muutosten ja käytön jälkeen. Uusien vaatimusten mukaiset tilat ja rakenteet on sovitettu rakennukseen siten, että ne sopeutuvat talon ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin.

Vanhat rakenteet, joiden kunnostaminen oli tarkoituksenmukaista ja mahdollista on säilytetty. Rakennuksen teknisesti huonossa kunnossa olleet julkisivut uusittiin lähes kauttaaltaan. Julkisivut yksityiskohtineen suunniteltiin alkuperäisiä noudattaen, mutta samalla julkisivujen energiataloudellisuutta ja teknistä kestävyyttä parantaen. Sisätilojen seinien ja kattojen paljaat betonipinnat sekä yläikkunalliset tilat ovat vaatineet suunnittelulta erityistä luovuutta, koska uudelle talotekniikalle oli kehitettävä järjestelmät ja löydettävä riittävät asennustilat.

Vaativa korjaus on toteutettu taitavasti. Ruusuvuoren arkkitehtuurin puhdaspiirteisyys ja selkeys on säilytetty. Betonityö on edelleen oleellisessa osassa niin rakennuksen sisä- kuin ulkotiloissa. Rakennuksen ulkopuolen uusitut betonipinnat liittyvät luontevasti sisäosien säilytettyihin vanhoihin betonipintoihin.

Julkisivujen detaljoinnissa ja värisävyissä on löydetty ja toteutettu arkkitehdin ja elementtivalmistajan kanssa alkuperäistä arkkitehtuuria noudattavat taidokkaat yksityiskohdat tämän päivän valmistustekniikkaa käyttämällä. Maalaamattomien betonipintojen kontrastina on hienopiirteistä detaljointia sekä taiteilija Anitra Lucanderin suunnittelema väritys.

Suunnittelijoiden kekseliäisyydellä, perehtyneisyydellä ja taidolla on saavutettu lopputulos, jossa toteutettu peruskorjaus ei muuta tai tuo uusia elementtejä autenttiseen arkkitehtuuriin. Työ on osoitus myös rakennuttajien ja paikallisen asukaskunnan peräänantamattomuudesta ja kannustuksesta viedä vaativa hanke loppuun.

Roihuvuoren ala-aste

  • Vuorenpeikontie 7, Helsinki
  • Tilaaja, rakennuttaja: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, tilakeskus
  • Rakennuttaminen:  HKR-rakennuttaja
  • Pääurakoitsija: Rakennus Oy Antti J. Ahola
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy
  • Piha- ja istutussuunnittelu: Loci Maisema-arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Pontek Oy
  • LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto Äyräväinen Oy
  • Betonielementit: Ämmän Betoni Oy

Roihuvuoren ala-asteen koulun peruskorjaus betoni-lehdessä

4/2016: Roihuvuoren ala-aste – 1960-luvun kouluarkkitehtuuria parhaimmillaan

1/2017: Vuoden Betonirakenne 2016 – kunniamaininta: Roihuvuoren ala-asteen koulun peruskorjaus, Helsinki

Roihuvuoren ala-asteen koulun peruskorjaus

Valmistumisvuosi: 2016

Arkkitehti: Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy

Rakennuttaja: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto tilakeskus

Elementtitoimittaja: Ämmän Betoni Oy

Vuorenpeikontie 7, Helsinki, Suomi

< Takaisin hakuun