Westblaakin skeittipuisto – Westblaak skatepark

Rotterdamin ydinkeskustaan on valmistunut näyttävä betoninen skeittipuisto keskelle puistomaista katutilaa.

Tämä 200 metriä pitkä ja 20 metriä leveä julkinen skeittipuisto sijaitsee Rotterdamin keskustassa, keskeisen Westblaak-kadun keskellä. Skeittipuisto on yhdistelmä julkista puistoa, kevyenliikenteen yhteyttä ja liikuntaympäristöä. Hiotut asfalttikäytävät, reuna-alueiden puurivistöt ja vaalea suorakulmainen betoninen alue muodostavat helposti lähestyttävän ja aktiivisen kaupunkimaiseman.

Puisto rakennettiin valmisvälineistä kootun vanhan skeitti- ja BMX puiston tilalle. Uuden puistosuunnitelman tärkeimpiä lähtökohtia oli tehdä kaikkia käyttäjäryhmiä palveleva laadukas ja ympäristöönsä hyvin sopiva skeittipuisto.

Osittain maanpinnan sisään upotettu betonialue pyrittiin pitämään mahdollisimman matalana suhteessa muuhun ympäristöön. Tällä tavoin saatiin luotua puistoon pitkiä ja avaria näkymiä, jotka tuovat paikkaan viihtyisyyttä ja turvallisuuden tuntua.

Puistotilan molemmilla laidoilla kasvavat puut tuli säilyttää ja niiden elinolosuhteita parantaa. Puiden juuret ulottuvat pitkälle sivuun, mikä rajasi raskaamman betonisen osan laajuutta haasteellisen kapeaksi siivuksi tilan keskelle. Kevyempää rakentamista sijoitettiin reunoille; matalaa maanpeite kasvillisuutta ja oleskelualueet puiden lomaan sekä hiotusta asfaltista päällystetyt käytävät, jotka toimivat läpikulun lisäksi osana skeittausympäristöä.

Pitkän suunnitteluprosessin aikana käyttäjät kommentoivat suunnittelua ahkerasti. Käyttäjistä muodostettu arvioitsijaryhmä koostui paikallisista skeittareista, rullaluistelijoista, bmx-pyöräilijöistä, skuuttaajista ja asukasyhdistyksen edustajista. Käyttäjien osallistaminen oli tavallista haastavampaa kun lajikohtaiset vaatimukset olivat osittain ristiriidassa keskenään. Muotoilussa tehtiin selkeiden kompromissien sijaan erilaisten muotoilutarpeiden yhteenliittämistä, mikä oli mahdollista plastisella pinnan muotoilulla.

Betoninen paikalla valettu ratkaisu oli selkeä lähtökohta suunnittelulle. Hierretyn betonipinnan sileys ja sopiva ajotuntuma tekevät materiaalista ylivoimaisen vaihtoehdon skeittipuistojen laajoille ja yhtenäisille pinnoille. Betoni on myös työstettävyytensä ansioista luonnollinen valinta monimuotoisten pintojen toteuttamisessa.

Skeittipuistoissa kuvataan paljon videoita ja otetaan kuvia sosiaalisiin medioihin, siitä on tullut osa skeittikulttuuria. Rotterdamin skeittareille oli hyvin tärkeää että puiston arkkitehtuuri on omaleimaista ja että puistolle syntyy kansainvälisesti tunnistettava identiteetti. Westblaakin skeittipuistossa käytettiin vaalean harmaan betonin lisäksi siniseksi pigmentoitua betonia. Siniset osat tilassa luovat rytmiä vaalealle betonialueelle ja ikäänkuin alleviivaavat skeittauksellisia kohokohtia pitkän ja kapean puistotilan varrella.

Westblaakin skeittipuisto, Rotterdam, Hollanti

  • Tilaaja: Rotterdamin kaupunki
  • Puiston pinta-ala: 3025 m2
  • Suunnittelu: Janne Saario Landscape Architecture & Marcel Musch/MUS Urban Strategy, 2013–2015
  • Rakentaminen: SkateOn skateparks, 2015–2016

Westblaakin skeittipuisto betoni-lehdessä

Westblaakin skeittipuisto – Westblaak skatepark

Valmistumisvuosi: 2016

Arkkitehti: Janne Saario Landscape Architecture, Marcel Musch/MUS Urban Strategy

Rakennuttaja: Rotterdamin kaupunki

Rotterdam, Alankomaat

< Takaisin hakuun