Ala-, väli- ja yläpohjat

Ala-, väli- ja yläpohjat

Edullisin tapa tehdä pientalojen ala-, väli- ja yläpohjat on käyttää ontelolaattoja. Pitkät jännevälit mahdollistavat vapaan tilasuunnittelun ja säästävät rakennuskustannuksia. Kun ontelolaatat kantavat ulkoseinältä ulkoseinälle, ei kantavia väliseiniä tarvita ja tilojen suunnittelu on täysin vapaata. Massiivinen kivirakenne eristää ääntä tehokkaasti.

Ontelolaatan ontelot keventävät rakennetta ja niitä voidaan käyttää sähkö-, ym. putkitusten asennustilana. Tavallisimmat pientaloissa käytettävät laattatyypit ovat 150, 200 tai 265 mm paksuja, joista yleisin on 200 mm.

150 mm paksu laatta soveltuu jänneväleille 7 metriin asti, 200 mm paksu laatta 9 metriin asti ja 265 mm paksu laatta jopa 14 metriin asti. Takalle tehdään usein omat perustukset, jolloin se ei kuormita ontelolaattoja.

Tarvittaessa voidaan käyttää myös kuorilaatta + paikallavaluratkaisuja. Kuorilaattojen tyypillinen jänneväli on 6-8 metriä, joten tällöin saatetaan tarvia kantavia väliseiniä. Ontelolaatat tasoitetaan nopeasti valmiilla tasoitteilla ja lattialämmitys voidaan asentaa laatan päälle valettavaan pintabetoniin tai paksumpaan tasoitekerrokseen.

Myös portaat voidaan toteuttaa betonisina valmistajien eri perusvaihtoehdoista.