Asentaminen

Betonisten putkien ja kaivonrenkaiden valmistajat vuokraavat eri tuotteille soveltuvia asennuslaitteita, joiden avulla EK-putkilinjan asennus on nopeata ja turvallista. Tuotteet ja asennustekniikat kehittyvät jatkuvasti ja niitä hyödyntämällä varmistetaan viemäristöjen korkea laatu, turvallisuus ja pitkäikäisyys.

Varsinkin kookkaimmat ja siten painavimmat putket kannattaa pyrkiä asentamaan suoraan kuljetusrekan lavalta ilman ylimääräisiä siirtoja ja varastointia. Asennuksessa käytetään valmistajien ohjeiden mukaisia kullekin putki- tai kaivotyypille tarkoitettuja asennusvälineitä.

EK-tuotteissa on valmistajakohtaisia eroja, joten niiden asennuksessa tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita ja käyttää ainoastaan valmistajan ko. tuotteille suosittelemia nostolaitteita.
Perehdy laitteen käyttöohjeisiin ja varmista laitteen virheetön toiminta ennen asennuksen aloitusta! Älä koskaan käytä epäkuntoista asennuslaitetta. Nostolaitteisiin on merkitty suurin niille sallittu taakka.

Ennen putken asennusta irrotetaan muhvissa oleva solumuoviosa vetämällä sen pinnassa olevasta teipistä. Samalla muhvi puhdistuu jäästä ja liasta. Putkia ja kaivonrenkaita asennettaessa kärjen päälle sivellään putkenvalmistajan hyväksymää liukuvoidetta. Kovalla pakkasella liukuvoidetta kannattaa levittää sekä kärkipäähän että tiivisteen etureunaan. Talvella putkiasennusta helpottaa tiivisteen pehmittäminen naputtelemalla sitä kumivasaralla.

Mikäli tuote on varustettu nostoa varten sisäkierteisillä nostoankkureilla, työturvallisuussyistä on nostossa käytettävä saman valmistajan suosittelemia nostolenkkejä. Eri tuotteissa voi olla erilaisia kierrejärjestelmiä (kuten Rd tai M) ja kantavuuksia.

EK-putkilinjan asennusanimaatio (animaation vironkielinen versio löytyy täältä >>)

Asennusanimaation tiettyyn aiheeseen pääset suoraan klikkaamalla ko. kohdan aikamerkintää:

BETONIVIEMÄRIN ASENNUS

0:00 – Intro
0:11 – Vastaanotto työmaalla
1:41 – Putkien ja kaivonrenkaiden valmistelevat toimenpiteet
2:14 – Putkien asentaminen: Lifter-asennuslaite
2:55 – Pienten putkien asentaminen, koot Ø 225 – 600 mm: Putkisakset ja vetolaite
4:06 – Suurten putkien asentaminen, koot Ø 800 – 2000 mm: KONA-laite
5:39 – Qmax putkien asentaminen
6:29 – Kaivojen asentaminen: Nostotarraimet
8:27 – Kaivon pohjaelementin asentaminen: Kuulapäänostimet ja nostoketjut
8:46 – Kaivon asennus: Vino korotusrengas
9:02 – Kaivannon täyttö

Varsinkin kookkaimmat ja siten painavimmat putket kannattaa pyrkiä asentamaan suoraan kuljetusrekan lavalta ilman ylimääräisiä siirtoja ja varastointia.

Ennen putken asennusta irrotetaan muhvissa oleva solumuoviosa vetämällä sen pinnassa olevasta teipistä. Samalla muhvi puhdistuu jäästä ja liasta harjaa tai liekkiä käyttämättä. Putkia ja kaivonrenkaita asennettaessa kärjen päälle harjataan putkenvalmistajan hyväksymää liukuvoidetta.

Kovalla pakkasella liukuvoidetta kannattaa levittää sekä kärkipäähän että tiivisteen etureunaan. Talvella putkiasennusta helpottaa tiivisteen pehmittäminen naputtelemalla sitä kumivasaralla.

Asennuksessa käytetään valistajien ohjeiden mukaisia kullekin putki- tai kaivotyypille tarkoitettuja asennusvälineitä.

Lisätietoa: