Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

KIRKKONUMMEN PÄÄKIRJASTO FYYRI
Kunniamaininnan Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailussa sai Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri.
Uusi kirjastotalo on Kirkkonummen kuntalaisten olohuone, joka kokoaa saman katon alle useita toimintoja ja palveluita. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus, joka täydentää osaltaan Kirkkonummen historiallista miljöötä. Talon rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Betoni materiaalina luo harmonisen kokonaisuuden muun sisustuksen kanssa.

Pyhän Mikaelin kirkon vieressä sijaitseva vanha, alkujaan arkkitehti Ola Hanssonin suunnittelema kirjasto valmistui vuonna 1982. JKMM Arkkitehdit Oy:n suunnittelema uusi kirjastotalo valmistui syksyllä 2020. Kohde on hyvä esimerkki siitä, miten vanhan rakennuksen betonirunko on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta. Kirkkonummen uuden kirjastotalo Fyyrin kuparisen julkisivun sisään on yhdistetty sekä uudet laajennustilat että alkuperäinen kirjastorakennus.

Kirjastotalon uusi päätila on aikuisten lukusali, jonka tiheä veistoksellinen pylväikkömäinen betonirakenne luo vaikuttavan tilaelämyksen. Lukusalin ikkunaseinä toimii valaisimen varjostimen tavoin tuoden epäsuoraa valoa tiloihin. Kahvio ja lehtien lukutila ovat sijoitettu kapeina tiloina pitkän lasiseinäisen katetun terassin ääreen, jonka kautta vanha kivikirkko tulee osaksi kirjaston sisätilanäkymiä. Lehtisalin ja kahvilan välissä on paikallavaletusta betonista valmistetut ”portit”, jotka johdattavat lasten ja nuorten osastoille. Monikäyttöinen suuri betoninen lukuporras nousee kirjaston toiseen kerrokseen.

Kirjastorakennuksen uudisosan runko koostuu paikallavalu- ja valkobetonielementtirakenteista. Rakennus on perustettu paikallavaletun paalulaatan ja teräsbetonipaalujen varaan. Yläpohjan rakenteet on tehty betonista. Vesikattoon liittyvät vedenpoistokourut on valmistettu ja muotoiltu betonista pintalaatan valun yhteydessä. Rakennuksen jäykistävät seinät ja kuilut ovat pääosin paikallavalettuja.

Kirjaston sisätilojen uljasta näyttävyyttä tuo esiin rakennuksen betoninen runkokokonaisuus, jossa 100 hoikkaa valkobetonista valmistettua elementtipilaria ja -palkkia rajaavat kirjaston aikuisten- ja mediaosaston tilat.

Kirkkonummen uuden kirjastotalo Fyyrin kuparisen julkisivun sisään on yhdistetty sekä uudet laajennustilat että alkuperäinen kirjastorakennus. Haastavaa oli löytää ratkaisut vanhojen rakenteiden ja uusien osien liittymäkohdille. Materiaaleissa korostuvat arkkitehtuuria korostavat valkobetoni, tammirimoitus ja messinki.

Kirkkonummen kirjasto Fyyri

Arkkitehtuuri

Sisustusarkkitehtuuri

Muu suunnitteluryhmä

Betonin ja betonituotteiden toimittajat

Tässä linkistä löydät tuomariston perustelut >>

Lehdistötiedote Vuoden Betonirakenne 2020 (pdf)

Lehdistökuvat >>

Katso tästä linkistä kirjaston esittelyvideo: >> 

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri Betoni-lehdessä:

4/2020 Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri
1/2021 Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailun kunniamaininta Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Valmistumisvuosi: 2020

Arkkitehti: JKMM Arkkitehdit Oy

Rakennuttaja: Kirkkonummen kunta

Elementtitoimittaja: YBT Oy

Sijainti

Kirkkotori 1
02400 Kirkkonummi