Asuinrakennuskohteita oli ennen Vuoden 1995 Betonirakenne -kilpailua palkittu vain kahdesti: 1970-luvulla Tampereelle valmistunut Asunto Oy Lintuniitty ja 1980-luvulla Länsi-Pasilan asuntoalueen koerakentamiskortteli. 1990-luvulla niin suunnittelijoilla kuin elementtiteollisuudella oli tahto yhdessä parantaa kaupunkien uusien asuinympäristöjen viihtyisyyttä sekä toiminnallista ja teknistä laatua. Tähän tarjoutui hyvä mahdollisuus varsinkin Helsingissä, jossa oli alettu entistä aktiivisemmin rakentaa kokonaisia uusia asuinalueita.
Helsingin Ruoholahteen vuonna 1995 valmistunut Asunto Oy Laivapoika on onnistunut esimerkki tästä yhteistyöstä ja kehityksestä. Ympäristöllisesti vaativa sijainti Ruoholahden uuden kanavan välittömässä läheisyydessä loi arkkitehdille positiivisen haasteen, mistä pääsuunnittelija Pekka Helin suunnitteluryhmineen palkittiin Vuoden 1995 Betonirakenne -palkinnolla.
Kohde on samalla hyvä esimerkki 1990-luvun julkisivujen tutkimus-ja kehitystyön tavoitteista valmistaa laadukkaita ja pitkäikäisiä betonijulkisivuja. Betonijulkisivujen materiaali- ja valmistustekniikkaan sekä huoltoon laadittiin tutkijoiden, viranomaisten, suunnittelijoiden ja valmistajien kanssa yhteistyössä ohjeistusta. Julkisivujen rakenneratkaisuihin ja pintakäsittelyihin kehitettiin erilaisia vaihtoehtoja, joista suunnittelijalla oli mahdollisuus valita ja soveltaa kohteeseensa haluamansa ratkaisu. Betonipinnat haluttiin näyttävästi esiin, ei piiloon muiden materiaalien alle.
Tuomaristo luonnehti Asunto Oy Laivapoika -hanketta seuraavasti: ”Betonielementeissä ja julkisivupinnoissa on innovatiivisuutta, materiaalirinnastukset ovat kauniita ja sovellettu elementtitekniikka antaa viitteitä tulevasta kehityksestä.” Niin ikään tuomaristo kiitti tämänkilpailutyön suunnittelua onnistuneesta julkisivujen jäsentelystä ja onnistuneista pintojen keskinäisistä mittasuhteista.
Tässä kilpailussa ja etenkin sen voittaja työssä vahvistui entisestään se suuntaus, että myös rakennuttaja ja pääurakoitsija – tässä kohteessa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT ja Rakennusosakeyhtiö Hartela – olivat mukana ideoimassa suunnittelua.
Päävastuu oli kuitenkin Arkkitehtitoimisto Helin & Siitosella. Pekka Helin totesi hankkeesta seuraavaa: ”Tehokas korttelimitoitus, rakennuttajan asettamat kustannusraamit ja muut reunaehdot asettivat tiukan lähtötilanteen, mutta halusimme silti yrittää tehdä arkkitehtuurillisesti kiinnostavan, rutiinista ja tavanomaisuudesta poikkeavan kaupunkiasuintalon.”
Tuomaristo kiitti kohteen suunnittelua ja toteutusta epätavallisen avarista ja valoisista porrashuoneista, jollaiset olivat olleet harvinaisia kerrostalotuotannossa viime vuosina.
Betonielementit toimitti Hartela Oy Elementtitehdas. Julkisivuissa käytettiin kolmenlaisia elementtejä: läpivärjättyjä, uritettuja siniharmaita ja sileitä valkobetonisia. Laivapojanilmeikkäät julkisivut ja kokonaisarkkitehtuuri linjasivat suuntaa kohti uudentyyppistä asuntosuunnittelua ja -arkkitehtuuria.