Asunto Oy Helsingin Arabianvillat

Vuoden 2007 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Asunto Oy Helsingin Arabianvillat, tekijänä ARK-House Arkkitehdit Oy Helsingistä. Suunnittelusta on vastannut arkkitehti Hannu Huttunen.

Asunto Oy Helsingin Arabianvillat on hyvä esimerkki laadukkaasta betonirakentamisesta, jossa taitavalla arkkitehtisuunnittelulla ja osaavalla materiaalien käytöllä on lopputuloksesta saatu ilmeikäs asuinympäristö. Rakennuksen betonirakenteisissa julkisivuissa on käytetty uutta sisäkuoritekniikkaa. Betoniseen sisäkuoreen on yhdistetty julkisivun ulkokuoressa betonin lisäksi useita eri materiaaleja, kuten tiiltä, luonnonkiveä, lasia ja metallia.

Syksyllä 2005 valmistuneessa kolmen nelikerroksisen talon kokonaisuudessa, Asunto-osakeyhtiö Arabianvilloissa rakennukset on ryhmitetty tontille siten, että asunnoista on saatu mahdollisimman laajat ja monipuoliset näkymät ympäröivään maisemaan ja kaupunkitilaan.

Rakennusten julkisivuja jäsentävät parvekenauhat, vapaa ikkuna-aukotus, maalatut betonielementit ja rannan suunnassa sarjan muodostavat värilliset graafisen betonin menetelmällä toteutetut lintukuvat – lokit, taloryhmän tunnus. Vaaleiden muurattujen kuultorapattujen sileiden pintojen vastapainoksi julkisivujen painopisteisiin on sijoitettu erilaisin menetelmin käsiteltyjä värillisiä betonipintoja.

Julkisivujen intensiivisen sävyiset betonipinnat, aidat ja portit on toteutettu kuorielementteinä. Väribetoniset lokki-elementit on toteutettu ns. graafisena betonina. Pihan päällysterakenteissa on käytetty betonia ja betonisia ympäristötuotteita. Piha viimeisteltyine detaljeineen ja rakenteineen on osa rakennuksen julkisivullista kokonaisuutta .

Talojen runko on betonirakenteinen. Pystysuuntaiset kantavat rakenteet, pilarit ja kantavat seinät sekä ulkoseinien sisäkuoret ovat betonielementtejä samoin kuin parvekkeiden pieliseinät ja -laatat. Väli- ja yläpohjat on toteutettu betonilla paikallavalettuina. Alapohjaholvi on ontelolaattarakenteinen ja porrashuoneiden tasanteet ovat massiivilaattoja.

Kuvataiteilija Tiina Kuhasen ja kuvataiteilija-arkkitehti Johanna Hyrkäksen suunnittelemien, lähes 5 metriä leveiden ja 15 metriä korkeiden taideseinien maalaukset on suunniteltu “ulkopihojen tapettiseiniksi”, jotka yhdistävät sisätilaa ja ulkotilaa. Taideseinien kuviot on maalattu betonielementtipinnalle käyttäen eri kiiltoasteita.

Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien pitkäjänteisellä ja ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu laadukas ja persoonallinen lopputulos.

ARK-House Arkkitehdit (Markku Erholz, Heljä Herranen, Hannu Huttunen, Pentti Kareoja) ovat ennakkoluulottomasti ja taitavasti ottaneet betonin materiaalina avukseen ja käyttäneet sitä arkkitehtuurissaan.

Asunto Oy Helsingin Arabianvillat
Gunnel Nymanin Piha 2, Helsinki

 • Arkkitehtisuunnittelu: ARK-House Arkkitehdit Oy
  Hannu Huttunen, arkkitehti SAFA, Jussi Karjalainen, arkkitehti SAFA
 • Suunnittelu- ja toteutusvuodet: 2002 – 2005
 • Asuinkerrostaloryhmä 33 asuntoa
 • Kerrosala: 4264 m2
 • Asuinpinta-ala: 3460 m2
 • Kokonaistilavuus: 14610 m3
 • Arkkitehtisuunnittelu: ARK-House Arkkitehdit Oy
 • Maisemasuunnittelija: Maisemasuunnittelu Hemgård
 • Taideprojekti: Johanna Hyrkäs, taiteen maisteri,arkkitehti, Tiina Kuhanen, taiteen maisteri
 • Rakennesuunnittelija: Finnmap Consulting Oy
 • Pääurakoitsija: SVR Westerlund Oy
 • Tilaaja, rakennuttaja VVO Rakennuttaja Oy / Asunto Oy Helsingin Arabianvillat
 • Betonielementit: Mikkelin Betoni Oy / sisäkuorielementit, runkoelementit, maalatut julkisivuelementit
  Parma Oy / graafinen betoni

Asunto Oy Helsingin Arabianvillat betoni-lehdessä:

4/2007

2/2006

Asunto Oy Helsingin Arabianvillat

Valmistumisvuosi: 2005

Arkkitehti: ARK-House Arkkitehdit Oy, Hannu Huttunen - arkkitehti SAFA, Jussi Karjalainen - arkkitehti SAFA

Rakennuttaja: VVO Rakennuttaja Oy / Asunto Oy Helsingin Arabianvillat

Elementtitoimittaja: Mikkelin Betoni Oy, Parma Oy

Gunnel Nymanin piha 2, Helsinki, Suomi

< Takaisin hakuun