Paikallavalu

paikallavaluOmakotitalon rakentaminen on useimmiten ainutkertainen hanke ihmisen elämässä. Tällöin valmisratkaisut eivät kaikkia tyydytä, vaan ihmiset viihtyvät paremmin kodissa, jonka luonne on heidän luomansa. Paikalla rakennettu betonitalo tarjoaa parhaat mahdollisuudet yksilölliseen suunnitteluun ja se on poikkeuksetta tiettyyn paikkaan tietyille ihmisille suunniteltu ja rakennettu koti. Talohanke kuuluu käynnistää pohtimalla talon muotoa ja massoittelua, sen avautumista ympäristöönsä sekä sen sisäisten toimintojen sijoittumista ulkoiseen hahmoon nähden, valmiilla malleilla tämä on vaikeata.

Paikalla rakentamisessa suurin osa työstä tapahtuu työmaalla, esimerkiksi rakenteiden paikallavalu tai muuraus. Valmisosista rakennettaessa rakenneosat, esimerkiksi ulkoseinäelementit tai ontelolaatat, valmistetaan tehtaassa ja asennetaan työmaalla, jolloin

työmaalla tehtävän työn osuus vastaavasti vähenee. Usein kyseessä on eri toteutusmuotojen yhdistelmä, mutta esimerkiksi perustuksissa ja lattioissa käytetään aina paikallavalua. Seinät voidaan rakentaa paikallavalun tai elementtien sijasta myös valuharkoista, joiden ontelot valetaan työmaalla betonilla täyteen monoliittiseksi rakenteeksi.

Paikalla rakentamiseen on kehitetty käteviä muottisysteemejä, jotka jäävät osaksi lopullista rakennetta, erityisesti perustusten rakentamiseen löytyy useita vaihtoehtoja.

Paikalla rakentamisessa on oman työpanoksen osuutta luonnollisesti helppo kasvattaa. Paikalla rakentaminen voi myös joustaa hankkeen toteutuksessa valmisosarakentamista enemmän.

Käytännön ohjeita betonisen omakotitalon paikalla rakentamiseen löydät Pienrakentajan betonioppaasta, jonka voit ladata täältä:

Pienrakentajan betoniopas

Lisätietoa:

www.betonitalo.fi

www.valmisbetoni.fi