Muotin mittojen pitää olla oikeat. Muotin on myös oltava niin luja ja hyvin tuettu, ettei se tuoreen betonimassan aiheuttaman valupaineen takia muuta muotoaan. Betonimassan vaatima tiivistys kasvattaa näet muottiin kohdistuvaa painetta. Lisäksi muotin on oltava tiivis, jottei betonin sementtiliima puserru muotin saumoista ulos heikentäen rakenteen lujuutta ja betonipinnan ulkonäköä.
Anturoiden muotti kootaan yleensä ns. siivuista, jotka voidaan tehdä joko laudasta tai muottilevystä. Siivut valmistetaan etukäteen, jolloin muotin kokoaminen ja paikalleentukeminen on nopeaa.
Perusmuurin eli sokkelin muotit valmistetaan yleensä 22 x 100 mm2 laudasta, ja tukemiseen käytetään 50 x 100 mm2 soiroa. Muotti saadaan kootuksi nopeasti lastulevystä, vanerista tai kaseteista. Jos tavoitellaan elävää, arkkitehtonista pintaa ne eivät sileinä muottipintoina kuitenkaan vastaa lautapintaa. Erityisesti korkeammissa perusmuureissa kätevien muottijärjestelmien käyttö voi silti olla hyvinkin perusteltua.
Perusmuurin muottipinta naulataan pystytukiin, joina käytetään lautaa. Pystykoolaus puolestaan tukeutuu vaakasuoriin soiroihin (50 x 100 mm2). Muottiseinämät sidotaan yhteen sideteräksillä ja välikkeillä. Siteinä käytetään tavallisesti 5 – 6 mm teräslankaa tai muottilukoilla varustettua harjaterästä.