Suojaus

Betoni on huokoinen aine ja esim. vesi imeytyy betoniin, jolloin betonipinta tummuu melko voimakkaasti. Kosteudesta aiheutuvia tummuuseroja ja myös pinnan likaantumista voidaan ehkäistä estämällä veden tunkeutuminen betoniin ja halkeamiin. Tarkoitukseen voidaan käyttää impregnointiaineita, jotka eivät juuri muuta betonipinnan värisävyä kuivaan betonipintaan verrattuna. Töherryksiä vastaan voidaan käyttää anti-graffitisuoja-aineita. Aineiden käyttöikä ei ole kovin pitkä, joten käsittely on yleensä uusittava rakenteen käyttöaikana.

Anti-graffitisuoja-aineella käsiteltävien pintojen riittävästä tuuletuksesta on huolehdittava (esim. sandwich –elementeissä uritettu eriste jne.). Valittavan suoja-aineen vesihöyryn vastuksen on oltava Suomen olosuhteissa alhainen, jotta betonissa mahdollisesti oleva kosteus pääsee poistumaan.

Impregnointiaineet estävät veden kapillaarisen kulkeutumisen pintakerroksen läpi. Ne tekevät betonin pinnasta vettä hylkivän ilman pinnalle muodostuvaa kalvoa. Tunnetuimmat impregnointiaineita ovat silaanit, siloksaanit ja silikonihartsit eli polysiloksaanit.

Betonipinnoille käytetään juuri niitä varten tarkoitettuja impregnointiaineita. Aineet eivät yleensä sisällä väripigmenttejä, mutta ne voivat muuttaa pinnan tummuutta ja kiiltoa. Ennakkokokeiden teko on suositeltavaa.

Töherrystenestoaineet estävät töhertelyssä käytettävien maalien ja tussien imeytymisen syvemmälle betoniin, jolloin puhdistustarve rajoittuu betonin pintaan. Pinnan hyvä puhdistettavuus perustuu joko siihen, että töherrys on helppo irrottaa suoja-aineesta tai siihen, että koko suoja-ainekerros on helppo poistaa ja uusia.

Suoja-aineet pohjautuvat mm. vahoihin, sakkarideihin, akryyleihin, uretaaniin tai epokseihin. Yleensä aineet eivät sisällä väripigmenttejä, mutta saattavat muuttaa pinnan väriä. Ennakko­kokeiden teko on suositeltavaa.