Värilliset pinnat

Väribetoni

Väribetonilla tarkoitetaan pigmentillä ja/tai kiviaineksella läpivärjättyä betonia. Kirkkaimmat värisävyt saadaan käyttämällä sideaineena valkosementtiä ja värillistä kiviainesta. Pinnasta saadaan tasavärisempi, kun sementtiliima poistetaan hieno- tai happopesulla tai hiomalla. Pigmentit ovat synteettisiä tai luonnon mineraalipigmenttejä.

Tavallisimmat väribetonin valmistuksessa käytetyt väripigmentit ovat punainen, ruskea ja musta. Harvemmin käytettyjä ovat valkoinen, keltainen, sininen ja vihreä. Valkoinen väri voidaan aikaansaada vain valkosementtiä käyttämällä sekä valkoisilla kiviaineksilla.

Väribetonin käyttökohteita ovat ulko- ja sisäseinät, pilarit, lattiat, betoniset kattotiilet sekä päällystekivet ja laatat. Vaikka väribetonia on käytetty lähes yksinomaan elementtien ja betonituotteiden valmistuksessa, se soveltuu myös paikallavaluun.

Väribetoneita käytettäessä pintaan jäävä sementtikivi suositellaan poistettavaksi (esim. hieno- tai happopesu) ja pinta impregnoitavaksi värihajonnan pienentämiseksi.

Pinnan värjäys