Kovettunut pinta

Hiekkapuhallettu pinta

Käsittely tehdään yleensä muottia vasten valettuun betonipintaan.

Kevyt hiekkapuhallus poistaa vain sementtiliiman aiheuttaman pinnan kiillon ja paljastaa hieman pinnan valuhuokosia.

Keskisyvä puhallus paljastaa yksittäisiä, suuria kiviainesrakeita sekä pienemmän kiviaineksen yhtenäisesti, jolloin ulkonäkö syntyy betonista ja näkyvästä kiviaineksesta.

Syvä puhallus paljastaa suuret kivirakeet yhtenäisesti koko pinnalta ja sementtiliima poistuu lähes kokonaan. Syvässä puhalluksessa pinnan värin ja vaikutelman määrää pääosin betonin kiviaines.

Happopesty pinta (patinapinta)

Vedellä kyllästetty kovettunut betonipinta kastetaan suolahappoaltaaseen ja huuhdellaan runsaalla vedellä. Käsittely poistaa pinnan sementtiliimaa ja hienoainesta sekä paljastaa karkean kiviaineksen haluttuun syvyyteen, tavallisesti noin 0,5 millimetriin.

Käsittely voidaan tehdä vain tehdasolosuhteissa esim. elementtien ja betonituotteiden valmistuksessa.

Hiottu pinta

Kovettunut, sileä betonipinta hiotaan koneellisesti 3…4 mm syvyyteen, jolloin paljastuneiden kiviainesrakeiden leikkauspinnat muodostavat elävän mosaiikkimaisen vaikutelman. Hionnan jälkeen pinta kiillotetaan haluttuun kiillotusasteeseen, joita ovat

  • matta
  • kiiltävä
  • heijastavan kiiltävä

Pintaan levitetään suoja-aine tai impregnointiaine.

Hiontaa käytetään yleisesti elementtien ja betonituotteiden valmistuksessa sekä betonipintaisissa lattioissa.

Hakatut, murretut ja halkaistut pinnat

Hakkauskäsittely eli meislaus poistaa betonipinnasta halutun paksuisen kerroksen paljastaen kiviaineksen. Käsittelytapoja ovat käsin tai koneellinen hakattu pinta tai ristipäähakattu pinta. Hakatuissa pinnoissa betonin kiviaines ja käytetty väribetoni vaikuttavat lopputuloksen ilmeeseen.

Lohkottu ja halkaistu betonipinta on kovettuneena erikoistekniikalla halkaistu betonipinta. Halkaistusta kappaleesta syntyy kaksi kappaletta, jotka ovat toistensa pelikuvia. Pinta muistuttaa lohkomaista hakattua betonipintaa. Menetelmä soveltuu esim. muurikivien valmistukseen.