Muut pinnat

Betonipinnan kuviointi tuoreena

Tuore betonipinta voidaan eri hiertotapojen lisäksi kuvioida painamalla tuoreeseen sitoutumisvaiheessa olevaan pintaan halutunlainen kuvio esim. painomuotilla (ns. leimasinbetoni).

Teräsharjattu pinta

Teräsharjattu pinta tehdään muutaman vuorokauden ikäiselle betonille harjaamalla kovettuva sementtiliimakerros pois. Kiviaineksen on oltava niin lujaa, ettei se harjatessa naarmuunnu. Pinta muistuttaa hiekkapuhallettua pintaa.

Timanttisahattu pinta

Timanttisahattu pinta muistuttaa hiottua pintaa, mutta on huomattavasti karkeampi ja siinä näkyy usein sahausjälkiä. Kyseessä ovat useimmiten rakenteisiin sahattujen aukkojen pielet.

Lasimurskepinta

Betonin kiviainesta on korvattu lasimurskeella. Pintakäsittelynä on pesu tai hionta. Lasimurskepintaa voidaan käyttää varmimmin sisätiloissa. Ulos tulevissa pinnoissa on tapauskohtaisesti selvitettävä lasin säilyvyys betonissa.

Tiilimurskepinta

Betonin kiviainesta on korvattu tiilimurskeella. Tiilimurskepinta hiekkapuhalletaan, pestään tai hiotaan. Tiilimurskeella voidaan tehdä isoja tasavärisiä tiilenvärisiä pintoja.

Sirotepinta

Sirotepinta valmistetaan levittämällä sirotetta tuoreen betonin pintaan sellaisella nopeudella, että riittävä tartunta saadaan aikaan. Lattioissa sirote saadaan kiinnittymään alustaan hiertojen yhteydessä.

Tadao Ando -pinta

Pinta on saanut nimensä kehittäjänsä japanilaisen arkkitehdin Tadao Andon mukaan. Menetelmässä erikoistuneet ammattimiehet tekevät käsityönä suuria tasalaatuisia samettimaisia pintoja. Pinta kastellaan ja pestään 1:8 laimennetulla suolahapolla. Liian isot huokoset, kolot ja vastaavat korjataan massalla, jossa on vaaleaa hiekkaa, valkosementtiä ja tavallista sementtiä suhteessa 3,5:0,5:1. Tartunnan varmistamiseksi korjattava kohta sivellään yleensä pohjustusaineella. Pinta slammataan seoksella, jossa on valkosementtiä ja harmaata sementtiä suhteessa 1:5. Pinta kastellaan ja pestään 1:10 laimennetulla suolahapolla.

Betoniharkkopinnat

Betoniharkoista puhtaaksimuuratut pinnat. Betoniharkkojen värisävy voi olla normaali harmaa tai harkoissa käytettävään betonimassaan voidaan sekoittaa väripigmenttejä, betonin värisävyä voidaan vaalentaa titaanioksidin tai valkosementin avulla jne.

Rapattu betonipinta

Tehdään hierto- tai ruiskupintana. Rappauksen kerrospaksuus (ohutrappaus, 2- ja 3 –kerrosrappaus, kuiturappaus) valitaan tapauskohtaisesti. Rappauksen väri saadaan käyttämällä värillisiä rappausmassoja tai maalaamalla.

Ruiskubetonipinta

Ruiskubetonoinnissa käytetään erikoisbetonia, joka ruiskutetaan muottiin tai alusrakenteen päälle, joka voi olla myös betonia, kalliota, maa-ainesta jne. Ruiskubetonoitu pinta muistuttaa karkeaa rappausta. Pinta voidaan myös hiertää tasaiseksi. Ruiskubetonoimalla on mahdollista tehdä monipuolisia kaarevia pintoja ja rakenteita.